Sveriges nasjonalhelgen ble torturert til døde

Nye analyser av Erik den Helliges royale levninger bekrefter mytene om den svenske konges brutale endelikt.

I følge myten led Erik den Hellige en dramatisk død utenfor en kirke i Uppsala, Sverige. Nå har forskere funnet nye beviser i saken.

© Mikael Wallerstedt

Han pryder Stockholms byvåpen og har oppnådd både helgen- og martyrstatus i Sverige.

Til tross for dette har vi begrenset kunnskap om kongen, Erik den Hellige, som regjerte Sverige fra 1150 til 1160.

Det eneste eksisterende historiske vitensbyrd om den svenske kongen er et gammelt helgenskrift fra 1290-tallet.

Her kan man lese at Erik den Hellige den 18. mai 1160 ble brutalt torturert og halshugget av ukjente fiender foran kirken i den svenske byen Uppsala.

Nå har en gruppe forskere fra Uppsala Universitet bevist at myten sannsynligvis stemmer.

Bare ben var opplagte mål

Forskerteamet har siden midten av 2014 arbeidet med å analysere de 23 gjenværende knoklene fra den kanoniserte kongen som har vært skrinlagt i Uppsala Domkirke siden 1198.

Erik den Helliges benknokler har minst ni stikksår, og kvestelser på nakkevirvelen viser tegn på at kongen ble halshugget.

I følge forskerne indikerer de mange stikksårene på benene at den svenske kongen under angrepet bar en rustning som gjorde de bare benene hans til opplagte mål for fiendens stål.

Dansk adelsmand er hovedmistenkt

Forskernes høyteknologiske analyser av de royale levningene stemmer med andre ord godt overens med det som allerede er skrevet i de elgamle hellige skriftene om kongens endelikt:

Erik den Hellige ble stukket til blods og etterlatt halvdød på bakken, før fiendene hans fjernet rustningen og kappet hodet av hans kongelige høyhet.

Hvem som sto bak angrepet på den svenske kongen er imidlertid fortsatt uklart.

Historikere har utpekt en dansk adelsmann ved navn Magnus Henriksson som hovedmistenkt, men det har aldri blitt bekreftet.