Ti gale regenter
Det er ikke alltid lett å lede et land eller et folk, og historien kan oppvise mange eksempler på regenter med besynderlig oppførsel.

En karikaturtegning af Kong Georg III, der holder lilleputten Napoleon i sin hånd.
Det har alltid krevd sin mann – eller kvinne – å skulle regjere. Historisk sett finnes det tallrike eksempler på at stort mentalt press ofte har ledet til feilaktige eller katastrofale beslutninger og resultert i besynderlig atferd hos regentene.
Noen ganger har en bestemt oppførsel hatt en helt rasjonell forklaring, mens det andre ganger har vært helt klart at atferden skyldtes et tydelig mentalt sammenbrudd. Ofte har overgangen mellom tilstandene skjedd gradvis.
1. Caligulas blytunge tømmermenn
Det finnes ingen sikre beviser på at den romerske keiseren Caligula (år12–41) i realiteten var sinnssyk. Han var brutal og hatet, noe som kan ha inspirert samtidens historieskrivere til å overdrive beretningene om hvordan han for eksempel ville utnevne hesten sin til konsul, og om hans forkjærlighet for å la ofrene for hans ubendige raseri bli sagd i to – fra skrittet og oppover.
Men han hadde en utilregnelig oppførsel, og flere moderne historikere har lansert forklaringer. Caligula var svært glad i rødvin, og romerne mente at utsøkt rødvin holdt seg best i beholdere av bly. Caligulas ekstreme fremferd kan derfor ha vært et utslag av en betydelig blyforgiftning.
2. Fjodor 1. var opptatt av kirkeklokker
Sønnen til den brutale tsar Ivan den grusomme var farens diametrale motsetning. Fjodor var liten og skrøpelig, sannsynligvis mentalt tilbakestående, og tilbrakte helst tiden alene dypt hensunket i bønn.
Da han ved Ivans død i 1584 ble tsar Fjodor 1., så folket det som en kjærkommen endring fra farens brutalitet. Fordi et følsomt sinn i datidens Russland også ble betraktet som en spesielt guddommelig inspirasjon, ble Fjodor 1. på kort tid en beundret og elsket regent. Fjodor var ofte ute på reiser der han helst konsentrerte seg om å lytte til kirkeklokkene rundt omkring i sitt vidstrakte rike.
Til å ta seg av rikets drift hadde Fjodor 1. satt inn en av sin fars menn, Boris Gudonov, som ble den neste tsaren da Fjodor døde barnløs i 1598.
3. Alfonso 6.: Følelseskald og matglad
"Hurra, nå blir jeg konge av Portugal!" ropte prins Alfonso på 10 år da hans to eldre søsken døde i 1652 og 1653.
Da Alfonso var tre år gammel, hadde alvorlig sykdom gjort ham både følelseskald og mentalt såvel som fysisk handikappet, så da han virkelig ble konge fire år senere, skjønte hoffet at dette ville bære galt av sted. Alfonso 6. kunne ødelegge Portugals suksess, så man fikk arrangert et ekteskap med Francoise av Savoie.
Til seremonien møtte kongen opp i syv frakker og fire hatter oppå hverandre, og han forlot kirken midt under vielsen fordi han kjedet seg. I stedet dro han hjem og gikk til sengs, der han i ensomhet inntok en overdådig frokost.
Ekteskapet varte bare kort tid. Ut fra en påstand om impotens innvilget kirken skilsmisse, og deretter giftet Francoise seg med kongens atletiske lillebror Pedro. Sammen fikk de forvist Alfonso til Asorene, mens de selv bestyrte kongeriket og et stadig økende antall kolonier.
Alfonso ble aldri mer konge, men dyrket sin interesse for mat og drikke helt til han døde ytterst overvektig i en alder av 40 år.