Kranier avslører Londons brutale fortid: Grov vold løste konflikter

Arkeologer i England har gjort en grufull oppdagelse: Flere hundre kranier fra kirkegårder i London viser at unge menn løste konflikter med grov vold i middelalderen.

Flere kranier viser tydelige tegn på slag.

© Museum of London

Uoverensstemmelser mellom unge menn i middelalderens London ble trolig løst med slåsskamper og grov vold.

Det viser en ny arkeologisk undersøkelse.

Arkeologene har undersøkt til sammen 399 kranier fra perioden 1050 til 1550 fra seks forskjellige kirkegårder i den engelske hovedstaden.

Unge menn var verst

Av alle kraniene hadde nesten 7 prosent av dem merker etter slag eller andre former for vold, og undersøkelsen viser en klar sammenheng mellom de dødes kjønn, alder og sosiale status.

Kranier som tilhørte menn i aldersgruppen 26-35 år, og som kom fra lave sosiale kår, var nemlig klart overrepresentert blant de ødelagte kraniene.

“Det tyder på at vold og slåsskamper – kanskje i forbindelse med alkohol – var en måte å løse konflikter på”, forklarer arkeolog ved Oxford University, Kathryn Krakowka til Newscientist.com.

Slåsskamper medførte døden

Hun får støtte av den franske antropologen Luke Glowacki, som forklarer at den fattige delen av befolkningen ofte løste konflikter utenfor rettslokalene, blant annet fordi de ikke var i stand til å hyre advokater.

De voldelige episodene som kraniene vitner om, var ikke uten konsekvenser, for i 25 prosent av tilfellene har de funnet sted kort før døden inntrådte. Det tyder ifølge forskerne på at slåsskampene ofte har vært dødsårsaken.