Lynrask levering: Underjordiske rør var 1800-tallets postbud
Postbud og kurerer kastet på 1800-tallet bort verdifull tid på kaoset som hersket i bytrafikken. Det tok for lang tid å få frem viktige beskjeder, så driftige ingeniører utviklet derfor et system av rør og trykkluft for å lette fordelingen av posten i storbyene.

Berlin tok raskt rørposten til seg, og i 1865 åpnet den første linjen. Byen hadde til slutt 40 mil med postrør.
Et 413 meter langt rør av støpejern snodde seg i juli 1861 i det offentlige anlegget Battersea Park ved Themsen.
I den ene enden av røret var en luke åpen, og inn i mørket forsvant et sett skinner. Foran røret sto en vogn med sement, og vognens omriss passet på millimeteren til rørets diameter.
Nå skulle det bevises at trykkluft kunne flytte vogner med gods.
Ingeniørene Thomas Rammell og Josiah Latimer Clark ville demonstrere at en maskin kunne pumpe luft gjennom røret og dermed flytte den 2,5 meter lange vognen mer effektivt enn med damplokomotiv.
Etter flere forsøk begynte oppfinnelsen endelig å ta form.
De største byene i den vestlige verden omfavnet luftrørprinsippet, og i dag, 150 år senere, er rørpost fortsatt i bruk noen steder.
Rask kommunikasjon
Behovet for bedre kommunikasjonslinjer var tydelig i mange storbyer midt på 1800-tallet. Industrialiseringen fikk fart på byggingen av fabrikker, skorsteiner og boligstrøk, og London ble verdens største by.
Men den hev etter pusten. Infrastrukturen greide ikke å holde tritt. Hestevogner og fotgjengere kjempet seg frem. Transport av post og varer tok altfor lang tid.
Telegrafen var oppfunnet, men var bare forbundet til få telegrafstasjoner, og transporten fra telegrafen og videre til det egentlige bestemmelsesstedet sto i skrikende kontrast til den ellers lynraske kommunikasjonsformen.
Selv om avstanden mellom Londons Electrical & International Telegraph Company og børsen bare var 106 meter, måtte det etableres en bedre forbindelse.
Selv om budene hastet gjennom trafikken, tok det ganske enkelt for lang tid å få viktige beskjeder frem.
Ingeniørene la hodene i bløt for å finne opp et raskt, lettvint og effektivt postsystem til byene.
Selv om dampmaskinen og mekanikken hersket, tenkte en rekke oppfinnere i andre baner. Blant dem britiske George Medhurst.
Han jobbet med å skape energi og bevegelse ved blant annet å komprimere luft.
Ideene hans kom på løpende bånd, og i 1810 beskrev han hvordan trykkluft kunne brukes til å transportere objekter og til og med personer gjennom rør.