Veronika Paschenko

1000 år gammel kriger var verken mann eller kvinne

DNA-undersøkelse av finsk krigergrav overrasker arkeologer og kjønnsforskere.

Da arkeologer gravde ut en finsk krigergrav i 1968, var det et forvirrende syn som møtte dem. Den døde var blitt lagt i graven på 1000-tallet og hadde ifølge forskerne vært iført "typisk feminine klær fra perioden", men samtidig inneholdt graven også våpen som ekspertene vanligvis forbandt med menn.

Det ble spekulert i om det hadde vært en dobbeltgrav med både en mann og en kvinne, eller om det var en krigerkvinne som var funnet. Nå viser nye undersøkelser av liket at den avdøde ble født som mann, men med et ekstra X-kromosom. Personen har derfor sannsynligvis hatt forminskede mannlig kjønnsdeler, men større bryster.

Klærne antyder at personen i graven har sett på seg selv som kvinne, men samtidig beholdt sin mannsrolle som kriger.

Krigeren hadde fått rike gaver med seg i døden – bl.a. et sverd med bronseskjefte og to ovale brosjer.

© Finnish Heritage Agency

Ble ikke utstøtt av samfunnet

Til tross for sitt annerledes utseende har den avdøde krigeren tydeligvis ikke blitt diskriminert.

"Den begravde personen har tilsynelatende vært et høyt respektert medlem av samfunnet deres", forklarer Ulla Moilanen, som er arkeolog ved Universitetet i Turku. Det understrekes av de verdifulle smykkene og våpnene som personen ble begravd med.

Den ikke-binære personen i graven kan være et av de første arkeologiske tegnene på at kjønn og kjønnsroller ikke alltid var skarpt definert i tidligere tider.