Berømt sjakkbrikke fra middelalderen selges for millioner

En skotsk familie har hatt en sjakkbrikke liggende i en skuff i 55 år. De fikk noe av et sjokk da det viste seg at den stammer fra middelalderens mest berømte sjakksett.

En sjakkbrikke fra middelalderen som har vært tapt i nesten 200 år viste seg å ligge i en skuff i Edinburgh. Brikken forestiller en kriger med sverd og skjold og fungerte som et tårn i middelalderens sjakkspill.

Den skal nå selges på Sotheby’s Auksjonshus i London og forventes å innbringe opp mot en million pund.

Nordmenn brakte den til Skottland

På øya Isle of Lewis vest for Skottland ble det i 1831 funnet i alt 78 sjakkbrikker som tilhørte fire forskjellige sjakksett. De utrolig godt bevarte brikkene fikk navnet Lewis Chessmen og antas å ha blitt laget av håndverkere i Trondheim på 1100-tallet.

Isle of Lewis var på dette tidspunktet under norsk kontroll, og her til lands er det funnet andre lignende sjakkbrikker som også er skåret ut av hvalrosstann. Fire tårn og en ridder manglet imidlertid fra de fire settene som ble funnet i 1831, og man antok at disse var tapt for alltid - inntil nå.

Kostet fem pund i 1964

Brikken ble opprinnelig kjøpt i 1964 av selgerens bestefar, som var antikvar. Han ga bare fem pund for den, og da han døde, gikk den i arv til hans datter. Hun gjemte sjakkbrikken i en skuff i 55 år og tok den bare ut en gang imellom for å beundre den.

Sothebys ekspert Alexander Kader forteller at han bare gapte da det gikk opp for ham hva han var blitt bedt om å vurdere.

Aksjonen går av stabelen den 2. juli.