På grunn av tilbud og etterspørsel varierte pris­ene i middelalderen mye.

© Illustration: Sven Dännart/medievalworlds.com

Besøk middelalderens gigantiske kjøpesenter

Rop om gode tilbud blander seg med lyden av kaklende gjess på plassen. Middelalderens markedsdager er ukens høydepunkt, der fattige bønder selger grønnsaker, slaktere skryter av kjøttstykkene sine, og fornemme borgere kjøper tidens største luksus – krydder fra Det fjerne Østen.

19. juni 2018 av Natasja Broström & Andreas Abildgaard

Økning i folketallet førte til at mer enn 2000 nye markeder skjøt opp i England fra 1200 til 1349. 

Kirken protesterte imidlertid mot handel på «Herrens dag», og i 1448 forbød kong Henrik 6. av England markeder om søndagen. 

Flyttingen la imidlertid ingen demper på handelen. Marked­ene vokste jevnt og trutt i størrelse opp gjennom 1400-tallet, og med oppdagelsen av Amerika i 1492 var varer fra hele verden å få på Europas store markeder.

Klikk gjennom tegningen og gå på oppdagelse i middelalderens markedsplasser 

Lær å prute på prisen

I 1424 ga forfatteren Georg av Nürnberg ut en lærebok om forhandling av pris. 

Verket inneholder eksempler på handler som har gått i lås. I ett av dem uttaler en kjøper spydig: «Du vet virkelig å rose varene dine».

Selgeren blir rasende av replikken, og en megler blir tilkalt. Til ham sier selgeren at kjøperen forhandler «som om vi var i kamp».

Det ble handel, til tross for krangelen, og etter datidens skikk skulle den besegles med et håndslag og et krus vin eller øl.

Hvis kjøper og selger kom i krangel, måtte en megler trå til.

© Bridgeman Images

Juksemakere endte i skjærsilden

Hvis en selger jukset med prisen, ville han ende i skjærsilden, advarte kirken. Grådighet var nemlig en av de sju dødssyndene. 

Alle lurendreiere skulle straffes, og hvis en selger for eksempel klippet i stykker gull- og sølvmynter for å øke verdien, kostet det en hånd. 

Studer middelaldermarkedets spilleregler her eller fordyp deg i et HISTORIE-magasin du kan få sendt rett i postkassen. 

Finn ditt abonnement her

Psst... Hvis du bestiller nå kvitterer vi med en luksusgave som overgår selv de mest luksuriøse varene fra middelalderens største markeder!

Les mer om middelalderens markedsplass

James Davis: Medieval Market Morality, Cambridge University Press, 2014. Dennis Romano: Markets and Marketplaces, Yale University Press, 2015.

Kanskje du er interessert i