Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Roseroman, middelalder, frekk

Bispearkiv skjulte frekk middelalderroman

Forskerne mener at de nylig oppdagede fragmentene av den berømte Roseromanen er eldre enn alle andre eksemplarer av den erotiske bestselgeren som er funnet til nå.

Album/Ritzau Scanpix

Ren flaks gjorde at forskerne fant deler av en hittil ukjent versjon av middelalderens frekkeste fortelling: Roseromanen fra 1280.

Pergamentfragmenter med teksten­ ble oppdaget i Worcesters bispedømmes­ arkiver i England, der de var blitt gjenbrukt som omslag­ på et annet verk.

Ifølge professor ved Bristols universitet Marianne Ailes, som har undersøkt fragmentene, ble Roseromanen sin tids bestselger fordi den var ekstremt vovet.

“Vi vet hvor populær den var fra antall overleverte manuskripter og fragmenter – et inntrykk som disse fragmentene støtter”, uttaler professoren.

Sterkt seksuelt ladet innhold

Romanen handler om en elsker som kurtiserer sin utkårne (rosen), og de metaforiske beskrivelsene av deres forhold er så sterkt seksuelt ladet at en britisk oversetter på begynnelsen av 1900-tallet simpelthen nektet å oversette de saftigste delene.

I det nylig oppdagede tekststykket står elskeren bl.a. foran et relikvieskrin utstyrt med en pilegrims “stav” og “pose”, og staven beskrives som “stiv og sterk”.

Senere forklarer han hvordan han før har “stukket den inn i disse grøfter”, og at han kneler foran relikviet “full av smidighet og energi, mellom de to vakre søyler”.

Finnes ikke i gjengse oversettelser

Ifølge Marianne Ailes adskiller de mange versjonene av romanen seg fra hverandre, og det gjelder også de nyfunne fragmentene som f.eks. ikke finnes i standard-oversettelsen.

Hun mistenker at fragmentene i sin tid ble revet ut av romanen av en per­son som tok anstøt av teksten.

Rundt 300 eksemplarer av Roseromanen har overlevd­ til i dag.

Les også:

Religionshistorie

Hekser har vært jaget vilt i minst 4000 år

2 minutter
Thomas Becket mord bly
Middelalderen

Beryktet middelalderdrap utløste massiv blyforurensing

2 minutter
Lincolnshire pest massegrav kloster
Middelalderen

Tragisk funn knuser myten om svartedauden

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul