Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

øjensalve fra middelalderen

Eldgammel salve tar knekken på bakterier

Galle, hvitløk og et par andre ingredienser gjør medisin fra 800-900-tallet overraskende effektiv, viser ny forskning.

Shutterstock

Forskere fra University of Warwick i England har testet en over 1000 år gammel øyesalve med forbløffende resultat.

Oppskriften stammer fra Balds Legebok – et angelsaksisk verk fra 800-900-tallet.

I middelalderen knuste kloke koner løk og hvitløk i en morter og tilsatte rødvin samt galle fra en ku for å lage en salve mot øyebetennelse.

I 2015 ble salven testet av forskerne i Warwick. De konstaterte at den slo ut mange typer av bakterier.

Nå har de testet salven igjen på såkalt biofilm og planktoniske kulturer som er uhyre vanskelig å få bukt med ved hjelp av antibiotika.

Øjensalve fra middelalderen

Bald's Leechbook (Balds legebok) ble nedskrevet i 800- eller 900-tallets England. Den rommer tallrike oppskrifter på naturmedisin – noen av dem ganske komiske: F.eks. kan hodepine ifølge boka kureres ved å feste planten korsblad på pannen med et rødt halstørkle.

© The British Library Board

Biofilm danner en mur som moderne medisin ikke klarer å bryte ned, men mye tyder på at Balds 1000 år gamle øyesalve er løsningen.

I laboratoriets syntetiske sårmodell tok øyesalven knekken på ikke færre enn 11 gjenstridige former for biofilm og plaktoniske bakterier.

Forskningens perspektiver er særdeles interessante, da verdens helseorganisasjon WHO advarer om at resistente bakterier rundt år 2050 vil koste 10 millioner mennesker livet hvis nye metoder ikke blir lagt på bordet.

“Vi tror at det ikke minst er håp for behandlingen av diabetisk fotsår (kroniske sår hos diabetespasienter, red.). Det er den ultimate super-resistente biofilminfeksjonen,« uttaler en av de britiske forskerne til CNN.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul