e-codices.unifr.ch, Shutterstock

Forskere avslører enormt tap av middelalderbøker

Ny banebrytende metode beregner hvor mange av middelalderens bøker som har overlevd frem til i dag. Få land har passet godt på kulturarven sin, viser resultatet.

Historier som «Kong Arthur» og Dantes «Den guddommelige komedie» leses fortsatt, men i tidens løp er utallige av middelalderens mesterverk gått tapt. Nøyaktig hvor mye skjønnlitteratur fra middelalderen som er forsvunnet, har en gruppe forskere ved universitetet i Antwerpen i Belgia regnet på.

Professor Mike Kestemont og teamet hans valgte en matematisk metode som vanligvis brukes av biologer. Den såkalte Chaos-formelen brukes for å estimere antall utdødde dyrearter basert på antall dyr som biologene ikke fikk et glimt av under for eksempel et opphold i regnskogen.

Forskerne fra universitetet i Antwerpen byttet ut formelens arter med litterære verk – overlevende verk ble behandlet på samme måte som observasjoner av dyr.

Noen bokverk ble delt opp og gjenbrukt. Her er sidene f.eks. blitt brukt til å stive av en bispelue når biskopen ikke bar den.

© Den Arnamagnæanske Samling/Suzanne Reitz

91 prosent av alle verk er gått tapt

Forskerne undersøkte middelalderpublikasjoner på seks språk (engelsk, fransk, flamsk, tysk, islandsk og gammelirsk). På disse språkene er 3648 skjønnlitterære verk bevart i dag.

Ved å bruke Chaos-formelen kom Kestemont og teamet hans frem til at ca. 40 000 skjønnlitterære verk ble skrevet i middelalderen – og bare 9 prosent av dem har overlevd brann, hærverk og så videre.

Studien avdekker også hvem som har vært best til å ta vare på sin kulturarv: islendingene, irene og tyskerne topper listen.