SHAI HALEVI / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Graffiti fra riddertiden funnet i kong Davids grav

Berømt sveitsisk ridder kunne ikke dy seg for å etterlate et evig minne i Jerusalem, viser arkeologiske undersøkelser i kongegraven.

Graffiti som «Kilroy var her» har blitt skrevet på utallige historiske bygninger opp gjennom årene. Selv i middelalderen var ikke graffiti et sjeldent fenomen, viser et nytt funn.

I kong Davids grav i Jerusalem har israelske arkeologer avdekket en gammel inskripsjon i veggen. I 1466 risset den sveitsiske ridderen Adrian von Bubenberg navnet sitt her.

«Bygningen var den gang et kloster som også ble brukt som herberge for de vestlige pilegrimene. Mange av dem etterlot seg merker på veggene», forklarer arkeologene Michael Chernin og Shai Halevi fra IAA, Israels antikvitetsmyndigheter.

Ved hjelp av såkalt multispektral fotografering har arkeologene gjenskapt ikke mindre enn 40 graffitier i Sion-kirken, hvor israelittenes kong David visstnok ble gravlagt.

Sveitserne husker Adrien von Bubenberg for hans tapre forsvar av byen Murten i 1476.

© Diebold Schilling the Elder

Hærverksmannen ble nasjonalhelt

Da Adrian von Bubenberg dro på pilegrimsreise til Jerusalem i 1466, styrte egyptiske mamelukker byen og tjente godt på kristne pilegrimer.

Ti år senere ble von Bubenberg sveitsernes store helt da han ledet en seirende hær i slaget ved Murten. Her beseiret han det tyske hertugdømmet Burgunds invasjonshær.

I dag står det statuer av von Bubenberg flere steder i Sveits. På 1800-tallet ble han dyrket som det reneste eksempelet på ridderlighet.