Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor vanskelig var det å drepe en ridder?

Riddernes rustning beskyttet dem mot nesten alle slag og stikk i kamp. Derfor måtte fienden vite akkurat hvor han skulle stikke inn sin spisse dagger.

Shutterstock

Middelalderens riddere var ekstremt godt beskyttet når de gikk i krig. Alt på 1100-tallet hadde ridderne både en tykk, vattert genser – en vams – og en ringbrynje som besto av sammenklinkede jernringer.

De mange sterke ringene beskyttet krigeren mot det meste av stikk og støt han kunne bli utsatt for på slagmarken. Moderne rekonstruksjoner og analyser har vist at en rustning beskyttet spesielt godt mot stikk fra sverd, lanser og piler.

Derfor var det størst sjanse for å kunne få slått i hjel en ridder hvis man klarte å treffe de ubeskyttede delene av kroppen. Et opplagt mål var bena, som ofte ikke var beskyttet av ringbrynje.

Slag med veldig stor kraft, f.eks. fra en krigshammer eller en lanse, kunne også gjøre betydelig skade.

På 1400-tallet gikk ridderne fra å være godt beskyttet til så godt som udødelige da de begynte å iføre seg platerustning.

Tykke jernplater dekket nesten hele kroppen og kunne motstå direkte slag fra nesten hva som helst, også bolter fra en armbrøst og de tidligste skytevåp­nene.

En av de få måtene å gjøre det av med en ridder i platerustning på var å få ham ned på bakken og f.eks. stikke ham med en kniv på et sted som ikke var helt beskyttet, så som armhulen eller skrittet.

Rodrigo Díaz er en av verdens mest berømte riddere. Han fikk tilnavnet "El Cid", som kommer av det arabiske Al-Sayyid og betyr "Herren".

© Flickr

Berømte riddere:

  • William Marshal (ca. 1146-1219) vant over 500 ridderturneringer.

  • Rodrigo “El Cid” Díaz (1043-99) gjenerobret Spania fra maurerne.

  • Hugues de Payens (1070-1136) grunnla Tempelridderordenen.

Et opplagt mål var bena, som ofte ikke var beskyttet av ringbrynje. Slag med veldig stor kraft, f.eks. fra en krigshammer eller en lanse, kunne også gjøre betydelig skade.

På 1400-tallet gikk ridderne fra å være godt beskyttet til så godt som udødelige da de begynte å iføre seg platerustning. Tykke jernplater dekket nesten hele kroppen og kunne motstå direkte slag fra nesten hva som helst, også bolter fra en armbrøst og de tidligste skytevåp­nene.

En av de få måtene å gjøre det av med en ridder i platerustning på var å få ham ned på bakken og f.eks. stikke ham med en kniv på et sted som ikke var helt beskyttet, så som armhulen eller skrittet.

HOW-TO: Drep en ridder i 3 enkle trinn (og nyt aksenten):

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul