Også i middelalderen mente noen leger at folk burde sørge for å drikke rent vann. Datidens legevitenskap var basert på teorien om at kroppen besto av fire kroppsvæsker.
Vann ble ansett som en kald væske, og for mye av den ville skape ubalanse i kroppen og gjøre deg syk. Men samtidig anbefalte andre leger det motsatte.
Verket Regimen sanitatis Salernitanum, som ble skrevet på 1200-tallet og handler om menneskets kosthold, anbefaler for eksempel at man drikker vin blandet med vann til måltidene, men slår samtidig fast at «dersom hodepinen stammer fra alkohol, så drikk vann». Og frykten for å bli dømt til å måtte leve av vann og brød ser ut til å ha oppstått først på 1700-tallet.
Så hvor skittent var egentlig vannet i middelalderen – og drakk folk det?
Konklusjon: Alkohol var best, men vann var ikke farlig
Det er ingenting som tyder på at folk i middelalderen nektet å drikke vann av frykt for at det var forurenset. Tvert imot nevnes vann som en vanlig drikk i mange middelaldertekster.
Det er ingen tvil om at de fleste helst ville drikke vannet sitt blandet med noe, både pga. en bedre smak og pga. flere næringsstoffer. Blant de fattige tok nok mange til takke med rent vann når de ikke hadde noe annet.
Myten om vannet har sannsynligvis oppstått på 1700-tallet, da historikerne begynte å beskrive middelalderen som mørk og skitten. Den økende industrialiseringen betydde nemlig at vannet nå ble mer forurenset og udrikkelig. Selv om fengselsstraffen med vann og brød hadde eksistert i århundrer, var det derfor først her at den for alvor førte til store fysiske lidelser.
MYTEKNUSERNES DOM: Mange drakk vann til hverdags.