Bakgrunnshistorie: Gud fortalte hva bondejente skulle gå i
Den 3. mars 1431 ble Jeanne d’Arc for sjette gang ført til rettslokalet i erkebiskopens palass i den normanniske byen Rouen. Rettssaken skulle fastslå om den franske bondejenta som hadde ført de franske troppene til flere seiere over engelskmennene, var kjetter.
Som alltid hadde Jeanne på seg en tunika og bukser snørt med mange snorer på beina – en manns bekledning. Jeanne selv anså sitt uvanlige klesvalg for å være «en liten ting», men å kle seg som det motsatte kjønn var synd ifølge Det gamle testamentet. Og den sterkt engelskvennlige biskop Pierre Cauchon ventet bare på en unnskyldning for å dømme henne.
«Har du ikke blitt bedt om å ta av deg disse herreklærne før?» spurte Cauchon den siktede.
«Jo, og jeg har alltid svart at jeg ikke vil gjøre det uten Guds tillatelse», svarte Jeanne biskopen. Hun forklarte at klærne var en av Guds befalinger til henne.
To uker senere ble Jeanne dømt for kjetteri og måtte skrive under på at hun heretter skulle holde seg til dameklær. Likevel ble hun kort tid etter igjen pågrepet i herreklær, og så falt straffen: Jeanne d’Arc ble brent på bålet.
Siden den gang har utallige forskere kommet med sitt syn på hvorfor påkledningen var så viktig for Jeanne d’Arc. Hadde den rent praktiske årsaker – eller var hun i virkeligheten det vi i dag ville betrakte som en transperson?