Knokkelfunn avslører grusom middelaldertortur

Arkeologer har avdekket skjelettet av en mann som er blitt utsatt for en av middelalderens mest smertefulle henrettelsesmetoder.

Offeret, som var 17-20 år gammel, fikk ifølge forskerne armer og bein brukket, hvorpå han sannsynligvis ble bundet fast til et vognhjul.

© De Vanna, L., 2015. La sequenza stratigrafica degli scavi archeologici di Piazza Sant'Ambrogio a Milano & Imageselect.

Midt i den norditalienske byen Milano har arkeologer funnet skjelettet av en ung mann med voldsomme knokkelskader.

De lange knoklene på begge legger og armer er brukket tvers over, og rygg­raden har skader fra stikk med våpen. Analyser viser at skjelettet stammer fra mellom 1290 og 1430.

Offer var blitt torturert

Forskerne trodde først at offeret var blitt drept i kamp. De usedvanlige skadene som var identiske på begge sider av kroppen gjorde imidlertid at de trakk en mer uhyggelig konklusjon:

Historiske dokumenter fra Nord-Italia gir indikasjoner på en henrettelsesmetode kalt “hjul-tortur” (steile og hjul, red.), forklarer forskerne fra Milanos Universitet.

Hengt opp i vognhjul

Ifølge Christina Cattaneo, som er medforfatter av en rapport om funnet, foregikk henrettelsen ved at offeret ble bundet fast til et stort vognhjul, hvorpå bøddelen knuste knoklene i armer og bein – ofte med et stumpt våpen.

De brekte lemmene ble snodd gjennom hjulets eiker og bundet fast, hvorpå hjul og offer ble heist opp i en stolpe..

Til slutt ble offeret drept med et sverdstikk eller ved halshugging. Det kan forklare skaden på ryggraden.

Muligens mistenkt for å spre pest

Forskerne har dessuten påvist kraftige skader i offerets bakhode, muligens fra et forfeilet forsøk på halshugging. Ved siden av kroppen fant arkeologene to spenner som kan ha vært brukt til å spenne fast offeret.

Ifølge forskerne ble straffen bl.a. brukt mot personer som var mistenkt for å spre pest.

Den unge mannen var lavere enn tidens gjennomsnitt og hadde deformiteter som kan ha kastet mistanken på ham.