Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Langbue Exeter Kranium

Langbuen ga skader som moderne skytevåpen

Nærstudier av krigsskader fra middelalderen har gitt forskerne overraskende kunnskap om den berømte langbuens voldsomme kraft.

Oliver Creighton/University of Exeter/PA & Shutterstock

Middelalderens langbue var så effektiv at pilene kunne bore seg tvers igjennom et menneskes kranium med en kraft som minner om moderne skytevåpen.

Det viser en oppsiktsvekkende undersøkelse av en gravplass i den engelske byen Exeter.

“Resultatet har enorm betydning for vår forståelse av kraften i middelalderens langbue”, forklarer professor Oliver Creighton i en pressemelding.

Agincourt langbue kranium

I slaget ved Agincourt i 1415 massakrerte ca. 7000 engelske langbueskyttere Frankrikes hær med et massivt regn av piler.

© Look And Learn/Bridgeman Images

Knokler hadde fryktelige skader

Sammen med arkeologer fra universitetet i Exeter har Creighton nærstudert skjelettdeler som ble funnet ved et munkekloster i Exeter i 2007.

Knoklene, som ifølge karbon-14-analyser stammer fra mellom 1284 og 1447, var opprinnelig begravd et annet sted, men ble siden flyttet til klosterets gravplass.

Blant skjelettdelene er et kranium, en lårbeinsknokkel og et skinnebein – alle med pilskader. Ifølge arkeologene ble kraniets eier i sin tid rammet av en pil som gikk gjennom høyre øyenbryn, tvers gjennom hjernen og ut gjennom bakhodet.

Pilen boret seg vei gjennom knoklene

Analysen viser at pilen ble avfyrt fra en langbue og var utstyrt med en spesiell panserbrytende spiss. I likhet med kuler fra moderne skytevåpen etterlot pilen et lite inngangssår mens den på vei ut av bakhodet rev opp et større hull.

På skinnebeinet, som muligens stammer fra samme mann, har en pil truffet med så stor kraft at knokkelen ble revet av. Piltypen tyder på at offeret var på en slagmark da han døde.

Pilen roterte rundt seg selv i lufta

Ut fra skadene kan forskerne se at pilen roterte med klokka da den traff kraniet. Det er kjent at middelalderens piler var utstyrt med fjær slik at de roterte rundt seg selv i lufta og dermed oppnådde maksimal stabilitet.

Ifølge forskerne er det første gang man har bevis på at langbuens piler roterte med klokka. Det samme prinsippet brukes i moderne skytevåpen, der riflede geværløp får kulen til å rotere – også med klokka.

Englendernes berømte langbue fikk sitt gjennombrudd på 1300-tallet og var bl.a. avgjørende i slagene ved Crécy i 1346 og Agincourt i 1415, der englenderne knuste den franske hæren.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul