Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Makaber ring funnet i Wales

Gull, dødninghode og en isende kald beskjed – den walisiske ringen har alt det som får hårene til å reise seg i nakken på både arkeologer og lekmenn.

Amgueddfa Cymru – National Museum Wales

En heldig walisisk amatørarkeolog har gjort et usedvanlig funn.

Da metalldetektoren hans ga utslag, gravde David Balfour nemlig opp en meget sjelden gullring av jorden i Carreghofa – like ved grensen til England. Ringen var prydet med et skjeletthode, og rundt det sto teksten “Memento Mori”, som på latin betyr: husk at du skal dø.

Eksperter anslår at der er snakk om en ring fra enten Tudor-perioden eller tidlig i Stuart-tiden – altså mellom 1550 og 1650.

Uttrykket memento mori stammer fra antikkens filosofer og har vært flittig brukt både i Romerriket og i kristendommens tidlige tid.

Folk døde som fluer

Ifølge eksperter fra Det walisiske nasjonalmuseet er ringens dystre budskap uttrykk for den høye dødeligheten i 1500- og 1600-tallets Wales, da sykdommer og dårlige levekår gjorde at folk sjelden ble spesielt gamle.

Motivet og teksten er derfor ment som et varsel om livets korthet og forgjengelighet, mener forskerne.

Men morbide smykker var ikke bare et walisisk fenomen. På 1500- og 1600-tallet ble memento mori-utsmykking populært i hele Europa. Knokler, kranier og inskripsjoner om menneskets forgjengelighet prydet ringer og brosjer. Kunstnere malte bilder med dødninghoder, timeglass og visne blomster – til vitne om det et uunngåelig forfall og død.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul