Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lincolnshire pest massegrav kloster

Massegrav viser pestens herjinger på landsbygda

En massegrav med pestofre fra 1300-tallets store pandemi avslører at selv landsbybefolkningen i England ble ekstremt hardt rammet.

University of Sheffield

Da svartedauden nådde England i 1348 utryddet pandemien opp mot halvparten av befolkningen. Pesten herjet spesielt i de store byene der folk bodde tett.

Nå har arkeologer avdekket en massegrav som beviser at epidemien også rammet befolkningen på landet i uhyggelig omfang.

Graven ble funnet i en øde del av Lincolnshire da arkeologer i 2013 undersøkte ruinene av et munkekloster nær byen Immingham.

Gravlagt med få dagers mellomrom

Under utgravningene fant arkeologene 48 menn, kvinner og barn som var blitt lagt side om side i massegraven med få dagers mellomrom. DNA-analyser avslørte at skjelettene alle hadde spor av pest-bakterien Yersinia pestis.

I utgravningsrapporten, som nettopp er offentliggjort, skriver forskerne at blandingen av menn og kvinner viser at de døde kom fra lokalsamfunnet og ikke fra munkeklosteret.

Lincolnshire pest

De 48 døde var lagt forsiktig i graven. Hver person var trolig innhyllet i et svøp.

© University of Sheffield

De døde var i alle aldre

Arkeologene fant kvinner, menn og barn i stort sett alle aldre i massegraven.

  • Barn

    Barn utgjorde brorparten av de døde i massegraven. 27 av de i alt 48 skjelettene – tilsvarende 56 pst. – tilhørte barn i alderen 1-17 år. Til gjengjeld fant arkeologene ingen skjeletter av småbarn under ett år gamle. Men dette kan også skyldes at de veldig små knoklene har forsvunnet med tiden.

  • Voksne

    Voksne i alderen 26-45 år utgjorde rundt 21 pst. av de utgravde. At også denne aldersgruppen, som normalt er mest motstandsdyktig overfor sykdom, er så rikt representert, viser at svartedauden rammet alle.

  • Eldre voksne

    Eldre i alderen 45 år og mer utgjorde bare litt under 15 pst. av de døde.

Ifølge arkeolog Hugh Willmott fra universitetet i Sheffield er det første gang forskerne har funnet en pest-massegrav i et landdistrikt. Funnet blir derfor oppfattet som meget viktig.

Utgravningen knuser myter

“Tradisjonelt har man antatt at landdistriktene med sitt lavere folketall var bedre rustet til å håndtere de døde”, forklarer arkeologen til britiske medier.

Ifølge Willmott viser massegraven at det normale begravelsessystemet brøt sammen da pesten kom.

Lincolnshire pest massegrav kloster

Under utgravningene fant arkeologene i alt 48 skjeletter lagt i åtte rekker i en massegrav på 10 ganger 15 meter. Rekkenes innbyrdes ulike høyder tyder ifølge arkeologene på at graven ble fylt opp i løpet av flere dager. De døde fikk ingen personlige eiendeler med seg i graven. Arkeologene har kun funnet en beltespenne som sannsynligvis har havnet i graven ved en feil.

© University of Sheffield

“De døde kunne ikke begraves på sognets kirkegård – kanskje var presten eller graveren død – så man henvendte seg i stedet til klosteret”.

Utgravingene viser også at midt i en katastrofe forsøkte folk å gi de døde en verdig begravelse ved å svøpe inn likene og gravlegge dem forsiktig i rekker.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul