ALSH & Shutterstock
Metalldetektorfunn Schleswig-Holstein

Metalldetektorelev fant gullskatt fra 1200-tallet

Eleven var på bare sin tredje tur for å få vitnemål som metalldetektoroperatør da han gjorde et spektakulært funn. I nærheten av Hedeby lå vakre mynter og smykker fra middelalderens Midtøsten.

Nicki Andreas Steinmann var på bare sin tredje tur med metalldetektoren sin da han gjorde et stort funn i den tyske delstaten Schleswig-Holstein. Steinmann som fortsatt var i ferd med å ta det påkrevde sertifikatet for metalldetektor, hadde med seg en erfaren mentor da høye pipelyder avslørte metall under bakken.

Steinmann gravde noen få centimeter ned i jorden og kom over noen sølvmynter og noe som så ut som gull. Mentoren fikk da tilkalt delstatens egne arkeologer, som umiddelbart satte i gang med å undersøke hva jordet ellers skjulte.

Metalldetektorfunn Schleswig-Holstein

På noen av gjenstandene i skatten var det fortsatt mulig å finne rester av stoffposen som skatten opprinnelig hadde blitt begravd i.

© ALSH

Skatten inneholdt mange stilarter

Opp av jorden dukket intet mindre enn 30 sølvmynter, to gullbelagte fingerringer, et par øreringer med innsatte edelstener og to fibulaer, avslører statskontoret for arkeologi i Schleswig-Holstein. Et spektakulært funn og en besynderlig blanding av stiler. Myntene viste seg å være fra den danske kong Valdemar Seiers tid (1202–1241), da det nærliggende Hedeby for lengst var forlatt.

Øredobbene var derimot i bysantinsk stil fra rundt år 1100. Blant skattene var det også en svært sjelden kopi av en persisk dinar fra Almohad-dynastiet (1147–1269). Kopimynten hadde blitt brukt som en klesklype i skandinavisk stil.

«Gjenstandene har vidtrekkende kulturell betydning», forklarer statsarkeolog Ulf Ickerodt fra Schleswig-Holstein.

Ingen av funnene lå dypt begravd i bakken, og arkeologene regner med at de stammer fra en reisende som har gjemt de verdifulle eiendelene sine.