BNPS

Metalldetektorfunn: Gullbibel er verdt en formue

Funnet er kun 1,5 x 1,5 cm stort, men den heldige hobbyarkeologen kan se frem til en finnerlønn på cirka en million kroner.

Det er flaskekapsler, bøyde spikere og annet skrot som hobbyarkeologer finner mest av når de svinger metalldetektoren, men britiske Buffy Bailey hadde nylig hellet med seg.

Hun finkjemmet en mark utenfor York i det nordvestlige England og hadde nettopp vendt ryggen til en gangsti “for å unngå distraherende spørsmål fra forbipasserende”, som hun forklarer, da hennes metalldetektor ga utslag.

Bare en håndsbredd ned i jorden gravde den 48 år gamle sykepleieren opp en gjørmete gjenstand som hun i første omgang antok var et moderne anheng til et halskjede. Da hun fikk renset funnet, viste det seg å være langt mer spennende.

I hånden holdt hun et 600 år gammelt gullsmykke som forestilte en åpen bibel. Smykket er fint bearbeidet og måler kun 1,5 x 1,5 cm.

“Den var så tung og skinnende – helt og aldeles vidunderlig vakker”, forklarer den lykkelige hobbyarkeologen.

Richard 3.s og dronning Annes portretter pryder i dag et vindusparti i Cardiff Castle.

© VeteranMP

Miniatyren er verdt en formue

Jorden som Bailey gjennomsøkte, tilhørte i middelalderen den engelske kong Richard 3. Historikere mener derfor at den lille gullbibelen kan være kongelig. Bibelen har bilder av St. Laurentius og St. Margareta, som var helgener for fødsler, inngravert.

Det er ikke utenkelig at bibelen ble forært Richard 3.s dronning Anne Neville, som var gravid i 1473. Gullbibelen vurderes å kunne innbringe over en million kr på en auksjon.