VollwertBIT

Middelalderens containerskip funnet i Estland

Arkeologer jubler over funnet av det hittil største og best bevarte fraktskipet fra middelalderen. Skipet gjorde tyske hansabyer i stand til å dominere hele Østersjøen.

På begynnelsen av 1300-tallet sank et fraktskip i Tallinn havn i Estland. Og nå – vel 700 år senere – har bygningsarbeidere funnet vraket.

De foreløpige arkeologiske utgravningene tyder på at koggen er den største og best bevarte av sitt slag som er funnet til nå. Skipet hadde en lasteevne på ca. 200 tonn.

«Den er veldig godt bevart sammenlignet med Bremenkoggen», forklarer arkeolog Mihkel Tammet fra Muina-prosjektet OÜ, som står bak utgravningen.

Bremenkoggen er fraktskipet som hittil har vært ansett som perlen i museenes sparsomme koggesamling. Skipet ble funnet i 1962 i Weser-elven og er 23 m langt og 7,6 m bredt. Men Tallinns kogge er beregnet til å være én meter lengre, halvannen meter bredere og med alt treverket bevart.

På Deutsche Schifffahrtsmuseum i Bremerhaven kan besøkende se den såkalte Bremenkoggen.

© Olga Ernst

Koggen gjorde tyskerne rike

Tallinnkoggen dukket opp mens en entreprenør var i ferd med å grave ut til en kontorbygning flere meter fra havet.

«For 800 år siden var vannet to meter dypt her», forklarer Tammet.

Utgravningen av Tallinnkoggen sett fra en drone.

© Silver Jäger

I middelalderen var koggen Europas viktigste skipstype. Den var bygget til handel, og lasterommet kunne romme store mengder varer.

Koggen bandt Europa sammen på en tid da sjøveien var mye raskere enn transport over land. Spesielt Hansaforbundet – en sammenslutning av primært nordtyske handelsbyer – benyttet seg av skipstypen, og koggen fra Tallinn har trolig tilhørt nettopp Hansaforbundet.

LES OGSÅ: Hansastedene – havets og handelens herskere