Getty Center

Middelalderens konger levde av grøt

Ny undersøkelse avslører at kongelige slett ikke mesket seg i kjøtt, men var vegetarianere store deler av året.

Farsert påfugl, svane i saus og villsvin på spidd. Middelalderens konger levde godt, tror nok de fleste. Men forskere fra University of Cambridge og University of Edinburgh pirker nå i myten.

Forskerne undersøkte knoklene fra 2023 skjeletter funnet i graver fra 400-tallet e.Kr. og opp til 1000-tallet. Forventningen var at siden de angelsaksiske kongene og adelen hadde mesket seg i kjøtt, ville knoklene deres vise spor etter for eksempel sykdommen urinsyregikt, som et skyhøyt inntak av protein kan forårsake.

Men forskerne ble overrasket. Knoklene fra gravene til så vel rike som fattige var stort sett like sunne. Både kongen og hans undersåtter lot til å ha hatt omtrent samme kosthold.

En av middelalderens vellinger ble kalt Frumenty og besto av hvetekjerner kokt i melk. Konger fikk retten smakt til med mandler og honning.

© Tiia Monto

Alle spiste sunnere

Gamle bøker beskriver ellers overdådige banketter med store mengder kjøtt på bordet. Men middelalderens royale festmiddager var få, mener forskerteamet.

«De isotopiske bevisene forteller oss at kostholdet i denne perioden var mye mer likt på tvers av sosiale skillelinjer enn vi hittil har trodd. Vi kan nå se at folk har levd på brød med små mengder kjøtt og ost. Og de har spist grøt bestående av purre og korn med lite grann kjøtt i, forklarer bioarkeolog Sam Leggett fra University of Edinburgh.