MOLA Headland Infrastructure
15-årig engelsk jente begravd med ansiktet ned

Middelalderjente ble bundet og begravd med ansiktet ned

For rundt 1200 år siden ble en større engelsk by revet ned av innbyggerne. Men før de forlot byen, begravde de en 15 år gammel jente på brutalt vis. Nå prøver arkeologer å finne ut hvorfor.

Mellom 680 og 880 e.Kr. valgte innbyggerne i byen Conington i Øst-England å forlate hjemstedet sitt. Men først gjennomførte de tilsynelatende et brutalt ritual som nå forvirrer arkeologene.

Porthuset i bymuren ble revet, og på dette stedet begravde innbyggerne en 15 år gammel jente med ansiktet ned. En skikk som vanligvis bare ble brukt hvis man fryktet at den døde skulle komme til å gå igjen.

"I tillegg til at hun ble begravd med ansiktet ned på en grense (byporten, red.), viser posisjonen til anklene hennes at de kan ha vært bundet sammen", forklarer Don Walker, som er knokkelspesialist ved Museum of London.

"Dette tyder på at lokalbefolkningen tok ekstra forholdsregler for å sikre at hun ikke kunne 'reise seg' fra graven igjen", legger Walker til.

Har sannsynligvis vært utstøtt fra samfunnet

Nøyaktig hvorfor den unge jenta ble begravd på denne bestialske måten, får arkeologene kanskje aldri svar på.

"Vi kommer nok aldri til å få vite nøyaktig hvordan denne unge kvinnen ble oppfattet av det samfunnet hun vokste opp i. Men måten hun ble begravd på, forteller oss at hun nesten helt sikkert ble sett på som annerledes", forklarer Walker.

Jentas knokler avslører imidlertid noe om hennes harde liv. Arkeologene kan se at hun led av underernæring og hadde skader på ryggraden som følge av hardt fysisk arbeid.

Det er imidlertid fortsatt mye som er ukjent om jentas liv. Begravelsen var trolig noe av det siste innbyggerne gjorde før de forlot Conington - var det en sammenheng?

Byen var et av de administrative sentrene i kongeriket Mercia. Den ble trolig forlatt fordi kongedømmet mistet mye makt etter vikingenes invasjon av England.

Se en 3D-modell av jenta her: