Middelaldermarkedets åtte mest eksotiske varer

Europas største middelaldermarkeder bugnet av varer fra hele verden. I handelssentrumet Venezia kunne borgere og tilreisende kjøpmenn blant annet kjøpe engelsk ull, kinesisk silke og smykker av afrikansk gull.

For middelalderens fattige var fersk fisk og krydder noe de bare kunne drømme om å få råd til.

© Jan van Horst, Creative Commons/Wikipedia

1. Pepper (India)

Med erobringen av Konstantinopel fikk Venezia på 1200-tallet et solid brohode for handel med Det fjerne Østen. Fra India kom blant annet pepper, som var så ettertraktet i Europa at ett kilo kostet like mye som en ku.

2. Silke (Kina)

Fin silke og håndmalt porselen ble fraktet fra Kina gjennom Sentral-Asia langs lange karavaneruter, der sult, tørke og bander utgjorde en konstant trussel.

3. Ull og tekstiler (England)

Klostrene i England var storprodusenter av tidens beste ull. Venezias kjøpmenn kjøpte derfor tonnevis av råvaren i Southampton og seilte den til Brugge i dagens Belgia. Her gjorde store veverier ulla om til metervis av fint stoff.

Jukset en selger med prisen, havnet han i skjærsilden, advarte kirken. Grådighet var nemlig en av de sju dødssyndene.

© Bridgeman Images

4. Sølv (Tyskland)

Det edle metallet kom fra gruvene ved Augsburg og ble fraktet til Venezia langs datidens sikreste og mest stabile veier: Europas elver. Mesteparten av sølvet ble slått til mynter og brukt på innkjøp av varer fra blant annet Asia.

5. Olivenolje (italia og Tunisia)

Italiensk olivenolje var etterspurt av alle. Når Venezia lå i krig med andre italienske bystater, ble handels­veiene imidlertid blokkert. Venetianernes skip måtte da hente oliven og olivenolje i Tunisia.

6. Gull (Afrika)

Gullsmedene på Rialto-plassen i Venezia var berømt i hele Europa. Gullet til smykkene fikk de fra gruver i Afrika, levert med karavaner til Alexandria og Tripoli. Derfra ble det fraktet over Middelhavet.

I 1097 flyttet Venezias marked til et torg ved Rialto-broen.

© Shutterstock

7. Glass (Murano)

Venezia var kjent for sitt uvanlig klare glass. Vaser, perler og speil ble fremstilt på Murano-øyene nord for byen. Produksjonen lå isolert til, fordi glassblåsernes ovner utgjorde en brannfare.

8. Moteklær (Frankrike)

Fra 1240 kontrollerte Venezia den store Po-sletten og fikk kontroll med handelsveiene til Frankrike. I byen Troyes satte venetianske tekstilhandlere i gang storproduksjon av luksusklær til Europas elite.