Centre Charlemagne/Neues Stadtmuseum Aachen.

Museum gjør myntkupp på eBay

Det kan bli dyrt ikke å sjekke myntsamlingen før den legges ut for salg. Franskmann snøt seg selv for formue.

En oppvakt tysk hobbynumismatiker trodde nesten ikke sine egne øyne da han kikket på en myntsamling som en franskmann hadde lagt ut for salg på nettauksjonshuset eBay.

Midt i samlingen dukket det opp en mynt med portrettet av frankerkongen Karl den store (774–814 e.Kr.). Med mindre enn 50 kjente eksemplarer er mynten blant de sjeldne.

Samleren varslet sitt lokale museum i den tyske byen Aachen, som en gang var hovedstaden i Karl den stores rike:
«På fransk eBay er det en mynt som kan være en ekte Charlemagne-denar.»

Museet skyndte seg å by på mynten, som endte opp med å koste «et firesifret beløp i euro», skriver museet. Etter nærmere undersøkelser fastslår eksperter at mynten er ekte og har en anslått verdi på 160 000 euro – over 1,5 millioner kroner.

I tillegg til Frankrike regjerte Karl den store over Tyskland, Nord-Italia, Nederland og Belgia. I år 800 ble han den første tysk-romerske keiser.

© Château de Versailles/Ary Scheffer

Kom fra bestefars samling

Selgeren av mynten går trolig rundt i Normandie og ergrer seg akkurat nå. I stedet for å få eksperthjelp og legge denaren ut for salg hos en spesialist valgte han den raske løsningen på eBay.

Myntsamlingen hadde tilhørt hans avdøde bestefar, og pengene fra salget skulle brukes til å bygge hus for. Museet i Aachen er derimot begeistret for kuppet:

«Den var ikke så dyr – vi er veldig fornøyde», sier Frank Pohle fra Centre Charlemagne ved Neues Stadtmuseum Aachen.