Western Power Distribution

Mystisk tunnel funnet ved middelalderkloster

Tilfeldigheter førte arkeologer på sporet av ukjent tunnel som går langs elven og mot berømt kloster.

Ansatte i det walisiske kraftselskapet Western Power Distribution fikk seg en overraskelse da de skulle flytte en elektrisitetsmast. Masten sto på en kundes tomt ikke langt fra klosteret Tintern Abbey i det sørlige Wales.

“Før arbeidet begynte, var alle vanlige kontroller og godkjenninger på plass. Det hadde heller ikke dukket opp noe på tegningene våre eller i arkivene som indikerte at noe uvanlig befant seg på stedet", forklarer tekniker Allyn Gore.

Det var helt til kraftselskapet begynte å grave. Plutselig støtte arbeidsteamet på et stort hulrom som de først antok var en naturlig grotte under jorden. Det viste seg imidlertid raskt at hulrommet var menneskeskapt og en del av et større tunnelsystem som går langs elven i nærheten.

VIDEO: Et britisk TV-team fikk lov til å kaste et blikk inn i tunnellen, som ennå ikke er utforsket i sin fulle lengde.

Ingen kjente til den glemte tunnelen

Tunnelsystemet finnes ikke på kart over området, hvorav de eldste stammer fra 1700-tallet. Lokale arkeologer har fastslått at den lave tunnelen, som er ca. 122 cm høy, stammer fra middelalderen.

Tunnelens formål er foreløpig uvisst, men spekulasjonene er mange. Lokalhistorikere overveier om den i urolige tider kan ha vært en hemmelig fluktvei fra det lokale klosteret Tintern Abbey – eller om den kan ha fungert som en underjordisk akvedukt som førte frem frisk vann.