Fra Mauro

Nå kan du utforske middelalderens Google Maps

Middelalderens kart var generelt helt absurde, men én mann satte seg fore å vise verden anno 1450 slik som den virkelig så ut. Munkens kart kan nå oppleves i en uhørt høy kvalitet.

Rundt år 1450 satt munken Fra Mauro i et kloster i Venezia og tegnet et banebrytende verdenskart. Kartet er nå digitalisert gjennom et samarbeid mellom Firenzes Galileo-museum og Markusbiblioteket samt Nanyang Technological University i Singapore.

I motsetning til andre av middelalderens forrykte kart var Fra Mauros ikke bare en stilisert utgave av verden, men et forsøk på å lage en geografisk korrekt gjengivelse. Kartet var intet mindre enn samtidens Google Maps og så imponerende at det i vel 350 år hang i klosterets kirke.

Som mange andre kart fra middelalderen var Fra Mauros også snudd på hodet. Europa ligger derfor i bunnen.

© Fra Mauro

Sjekk ut verdens elver

Kartets mange små beskrivelser er skrevet på Fra Mauros venetianske dialekt, men som en del av digitaliseringsprosessen er alle tekster oversatt til engelsk, italiensk og kinesisk.

Som et ledd i digitaliseringen er det nå mulig å få spesielle geografiske kjennetegn fremhevet på kartet. Ved å trykke på en knapp kommer for eksempel alle fjell og elver tydelig frem. Kongedømmer og regioner kan også ses.

I tillegg har de tre partnerne produsert korte videoer om for eksempel kartets tegninger av bibelske steder som Edens hage.

Du kan utforske Fra Mauros kart her: https://mostre.museogalileo.it/framauro/en/