Archeology West-Friesland/Fleur Schinning
Gullskatt Nederland

Nederlandsk historiker finner «ekstremt sjelden» gullskatt

Nederland er langt fra kjent for sine vakre middelalderskatter, så en nederlandsk historiker gjorde ekstra store øyne da metalldetektoren hans pep og førte til en av de største skattene i landets historie.

I 2021 gjorde den nederlandske historikeren Lorenzo Ruijter et spektakulært funn med metalldetektoren sin nær byen Hoogwoud i Vest-Friesland i Nederland. Det nederlandske nasjonalmuseet for antikviteter har siden holdt funnet hemmelig, men nå har de lettet på sløret for skatten, som vil bli stilt ut på museet frem til midten av juni 2023.

Skatten består blant annet av fire vakre gulløreringer fra 1000-tallet med forseggjorte dekorasjoner. I tillegg er det gullstrimler som trolig har dekorert et tøystykke, og 39 sølvmynter fra Nederland, Geldern og Kleve, alle preget i årene 1247–1248 e.Kr. Slike gullskatter fra middelalderen er «ekstremt sjeldne» i Nederland, understreker museet, og det er for eksempel bare funnet tre lignende øreringer i landet.

«Jeg skalv av spenning. Jeg kunne ikke tro det etter alle disse årene med leting. Det er uvirkelig å finne noe så viktig som dette», forteller Ruijter om funnet.

Skatt kan stamme fra kongens død

Hvorfor skatten ble gravd ned, er fortsatt uvisst. Men alle myntene i skatten var preget under kong Vilhelm 2.s regjeringstid. Kongen døde i det området som skatten ble funnet i, under et forsøk på å slå ned et opprør blant vestfriserne i 1256 e.Kr.

Kongens hest gikk gjennom isen på en frossen innsjø, og de opprørske friserne myrdet ham. Det er ikke usannsynlig at skatten ble gravd ned av en lokal rikmann eller de kongelige selv, slik at den ikke skulle bli plyndret i ufredstidene.

Gullskatt Nederland

En modell med kopier av de flotte gulløreringene viser hvordan de kan ha vært båret på 1000-tallet.

© Archeology West-Friesland/Fleur Schinning