Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Historien om nonnen utspiller seg i notater i margen på erkebiskopens liste over gjøremål.

Samfunn - Middelalderen

Nonne forfalsket sin egen død

Granskning av en erkebiskops uoversatte register har ført til historien om middelaldernonnen Joan. Hun var så oppsatt på å komme seg bort fra klosteret at hun forfalsket sin egen død ved å bruke en dukke som lignet henne på en prikk.

En gruppe middelalderhistorikere har funnet bevis på at en nonne fra 1300-tallet laget en menneskedukke for å flykte fra klosteret.

Historikerne var i gang med å oversette, undersøke og indeksere erkebiskopen i Yorks registre fra 1304-1405 da de kom over den uvanlige historien.

Dukke lurte hele klosteret

Historien er nedfelt i 1318 av William Melton, som var erkebiskop fra 1317-1340. Han skriver til dekanen av Beverly (mindre by ca. 50 km fra York) og forteller historien om nonnen Joan som har rømt fra klosteret St. Clemens og nå muligens befinner seg i Beverly.

“På frekkeste vis har hun kastet både religionens sømmelighet og sitt kjønns beskjedenhet helt bort”, skriver den rasende biskopen til sin kollega.

Melton beskriver hvordan Joan først spilte syk og til slutt forfalsket sin død ved å lage en dukke “som lignet på henne”, sammen med flere medskyldige. Hennes medsammensvorne kan til og med ha vært andre nonner. Dukken endte nemlig med å bli aksepert som Joans lik og ble begravd i klosterets hellige jord.

Var mer interessert i kjødelige lyster

Hvordan Joan ble avslørt, eller hva hennes videre skjebne var, kommer ikke Melton inn på, men han konstaterer at hun “arrogant vendte seg mot de kjødelige lyster og bort fra fattigdom og lydighet.”

Senere i år vil over­­settel­ser av registrene bli lagt ut på nettstedet til Universitetet i York

Les også:

Middelalderen

Middelalderens uheldigste tronarvinger

15 minutter
Nazisme

Slik tok nazistene makten i Tyskland

5 minutter
Handel

Woolworths vei fra fattig bondegutt til milliardær

23 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul