Nonne forfalsket sin egen død
Granskning av en erkebiskops uoversatte register har ført til historien om middelaldernonnen Joan. Hun var så oppsatt på å komme seg bort fra klosteret at hun forfalsket sin egen død ved å bruke en dukke som lignet henne på en prikk.

Historien om nonnen utspiller seg i notater i margen på erkebiskopens liste over gjøremål.
En gruppe middelalderhistorikere har funnet bevis på at en nonne fra 1300-tallet laget en menneskedukke for å flykte fra klosteret.
Historikerne var i gang med å oversette, undersøke og indeksere erkebiskopen i Yorks registre fra 1304-1405 da de kom over den uvanlige historien.
Dukke lurte hele klosteret
Historien er nedfelt i 1318 av William Melton, som var erkebiskop fra 1317-1340. Han skriver til dekanen av Beverly (mindre by ca. 50 km fra York) og forteller historien om nonnen Joan som har rømt fra klosteret St. Clemens og nå muligens befinner seg i Beverly.
“På frekkeste vis har hun kastet både religionens sømmelighet og sitt kjønns beskjedenhet helt bort”, skriver den rasende biskopen til sin kollega.
Melton beskriver hvordan Joan først spilte syk og til slutt forfalsket sin død ved å lage en dukke “som lignet på henne”, sammen med flere medskyldige. Hennes medsammensvorne kan til og med ha vært andre nonner. Dukken endte nemlig med å bli aksepert som Joans lik og ble begravd i klosterets hellige jord.
Var mer interessert i kjødelige lyster
Hvordan Joan ble avslørt, eller hva hennes videre skjebne var, kommer ikke Melton inn på, men han konstaterer at hun “arrogant vendte seg mot de kjødelige lyster og bort fra fattigdom og lydighet.”
Senere i år vil oversettelser av registrene bli lagt ut på nettstedet til Universitetet i York