Otberg

Professor finner 65 ukjente kongegraver

Spor av monarkene som regjerte England på kong Arthurs tid, er dukket opp i det sørlige England. Funnet kan gjøre at britisk historie må skrives om, mener forskeren.

Tallet virker nesten utrolig, men professor Ken Dark fra University of Reading mener å ha identifisert ikke færre enn 65 britiske kongelige graver.

Sammen med en gruppe arkeologer gjennomgikk Dark flere graver i det vestlige og sørlige England samt Wales – de fleste fra den blodige og kaotiske perioden like etter at romerne forlot De britiske øyer på 400-tallet.

Ved å sammenligne gravenes byggestil med irske kongegraver fra samme periode våger Dark å konkludere med at Wales, Cornwall, Devon og Somerset har så mange som 65 hittil ukjente kongelige hvilesteder. Gravene har f.eks. alle gitter eller murer rundt seg, akkurat som de kongelige gravene i Irland på den tiden hadde.

I en skråning på Tintagel Island har Dark og teamet hans funnet kongelige graver fra 400-tallet.

© Shutterstock

Gravene er fra kong Arthurs tid

Perioden like etter at romernes trakk seg ut, er blant briter mest kjent for sagnkongen Arthur og hans riddere av det runde bord. Men historiske kilder nevner flere andre konger over større eller mindre deler av det kaotiske England.

Kanskje kan Darks forskning føre til at flere konger fra 400- og 500-tallets England kan identifiseres.

«Før dette arbeidet var vi helt ukjent med det store antallet sannsynlige kongegraver som har overlevd fra den post-romerske perioden i det vestlige Britannia. Fremtidige undersøkelser vil trolig endre vårt syn på denne viktige perioden i britisk historie», forklarer professor Dark.