Cícero Moraes

Svensk bondesoldat fikk dansk øks i hodet

Middelalderens krigføring ga uhyggelige skader. Rekonstruksjonen av et offer for et blodig slag i 1361 viser nøyaktig hvor bestialsk det ble kjempet.

Med hjelp fra tannleger har en brasiliansk 3D-animatør gjenskapt ansiktene til noen av de falne fra et av middelalderens blodige slag. Særlig en av de falne bondesoldatene fra slaget ved Visby på Gotland i 1361 vekker oppsikt.

Mannen var blitt truffet i ansiktet av et skarpt våpen, som hadde knust kjeven hans, slått ut tenner og kløyvd nesen.

«Blant våpnene som kunne vært brukt, passer en øks best til skadene», forklarer 3D-ekspert Cícero Moraes, som er hovedforfatter av den nye studien om de falne ved Visby.

«Jeg modellerte derfor en øks og plasserte den over knoklene. Det er vanskelig å si om den drepte ham, men den gjorde absolutt mye skade på bløtvevet. Det var sjokkerende å se øksen sitte i ansiktet hans», forteller Moraes.

De andre døde hadde tilsvarende forferdelige skader i kranier og knokler.

Dansk konge slaktet Gotlands bønder

Bondesoldatene led i 1361 nederlag for den danske kong Valdemar Atterdag, som invaderte Gotland. Valdemars felttog til Gotland handlet først og fremst om krigsbytte, for øya var blitt rik av å være en av Østersjøens viktigste handelsplasser.

Utenfor hansastaden Visby slaktet Valdemars garvede tropper 1800 dårlig utrustede bønder. Visby åpnet så byporten og betalte danskene en formue for å skåne livet deres.