Antiquity Journal, Shutterstock

Tenåringsjente fikk grusom straff

På 800-tallet mistet en britisk jente livet etter en tur gjennom angelsaksernes rettssystem. Med loven i hånd kunne hennes forfølgere pine og plage tenåringen.

Nye undersøkelser av et kranium funnet på 1960-tallet blottlegger angelsaksernes barbariske skikker. En 15-18-år gammel britisk jente ble for 1200 år siden straffet på en grusom måte.

Mellom nesebor og tennene er kraniet blitt skadet med en kniv – på den måten at jenta har fått nesen og leppene skåret av. Et skjæremerke i pannen vitner om at jenta trolig også ble skalpert.

I pannen vitner et langt og rett skjæremerke om at tenåringsjenta ble skalpert.
Bøddelen skar dypt da han fjernet nesen hennes. Kniven skar av det ytterste av knokkelen mellom nese og munn.

© Antiquity Journal

Ble kvalt i sitt eget blod

Ingen av kranieskadene viser tegn til heling, så tenåringsjenta døde umiddelbart etter skamferingen. Enten ble hun kvalt i sitt eget blod eller hun blødde ihjel da arteriene ble skåret over, mener arkeolog Garrard Cole fra University College London.

Han er leder for arbeidsgruppen som har undersøkt kraniet. Det ble funnet for over 50 år siden i landsbyen Oakridge i Hampshire, 75 km sørvest for London, men har først nå blitt gjenstand for grundige undersøkelser.

Kraniet var det eneste av tenåringsjenta fra Oakridge som arkeologene fant under utgravningen på 1960-tallet. Fram til nå har kraniet ligget på et lager og samlet støv.

© Shutterstock

Første bevis på skamfering

Skamfering var tillatt ifølge angelsaksiske lovtekster, som ble nedskrevet på 1100-tallet. Men kraniet fra Oakbridge er det første fysiske beviset på den grusomme praksisen. Ører, hår og nesen råtner hurtig, så arkeologene har ikke tidligere støtt på lik som bærer tegn på en så barbarisk behandling.

Jentas forbrytelse er ikke kjent, men Cole tror at “hun sannsynligvis ble straffet fordi noen mente at hun hadde vært utro”, sier Cole.

Angelsakserne dømte kvinner til skamfering for utroskap. En rekke andre forbrytelser ble straffet på en tilsvarende barbarisk måte.

Angelsaksisk lov var grusom

Falskmyntere fikk sin avhugde hånd spikret fast til døren.
© Shutterstock

Dyresex ble straffet med døden.
© Shutterstock

Slaver som gjorde opprør ble hengt eller skalpert, pisket og fikk lillefingeren hugget av.
© Shutterstock