Mysterium løst: Derfor gikk løver amok i blodrus

Nye og omfattende undersøkelser av slitemønstre i en samling gamle løvetenner har avslørt hva som i 1898 fikk to løver til å gå på menneskejakt og spise over hundre menn i Kenya.

Vevet i løvenes tenner avslører at de hadde så store smerter at de ikke var i stand til å jakte på det de helst ville.

© Bruce Patterson/Field Museum

De to løvene ble kjent som "The Ghost" og "The Darkness" da de i ly av natten åt mer enn hundre jernbanearbeidere i Kenya over ni måneder.

Siden ble de skutt og utstoppet, og nå har en gruppe forskere endelig funnet forklaringen på hva som fikk løvene til å gå på blodig menneskejakt i 1898:

De hadde tannverk.

Ulidelige smerter

Mikroskopiske slitemønstre i løvenes tenner ledet forskerne til den endelige konklusjonen. Etter at de to løvene ble skutt, ble de nemlig stoppet ut, og derfor har det vært mulig å undersøke tennene deres.

"Uten dem ville vi aldri ha vært i stand til å løse mysteriet," sier Bruce Patterson, som er pattedyrskurator ved Field Museum i Chicago, der løvene er utstilt.

Tennene viste tegn på omfattende skader som har spredt seg helt ned i kjeven, og som har gitt løvene så voldsom tannverk at de ikke var i stand til å jakte på sitt vanlige bytte, så som sebraer, antiloper og gnuer.

I stedet var det lettere å gå inn i jernbanearbeidernes leir og angripe en sovende jernbanearbeider.

Etter ni måneders menneskejakt ble de to løvene skutt.

© Field Museum

Årelangt mysterium

Flere studier har vist at løver helst unngår menneskekjøtt og i stedet foretrekker store planteetere.

Det har derfor lenge vært et mysterium hvorfor de to løvene i Kenya så systematisk valgte mennesker som bytte.

Men på bakgrunn av løvenes tenner samt en undersøkelse av en menneskeetende løve fra Zambia, som viser at også den ledd av tannverk, er forskerne ikke lenger i tvil om at tannverk blant løver kostet over hundre mennesker livet i 1898.