Da engelske arkeologer gravde ut en grav på øya Bryher vest for Cornwall i 1999, fant de restene av et sverd og et skjold. Klare tegn på at det var snakk om en viktig kriger.
Men nå viser DNA-test av de få gjenværende bitene av knokler og tenner at krigeren ikke - som tidligere antatt - var en mann, men derimot en kvinne.
Arkeologene mistenkte fra første stund at det var noe spesielt med denne krigergraven.
I graven fant de nemlig også rester av et lite speil og en brosje - gravgods som vanligvis blir funnet i kvinnegraver.
Tannemaljen avslørte identiteten
Dr. Glendon Parker og teamet hans fra University of California ble bedt om å utføre DNA-tester på tannrestene som ble funnet i graven:
"Vi analyserte blant annet spor av protein fra små biter av bevart tannemalje. Dette gjorde det mulig for oss å beregne at individet med 96 prosent sannsynlighet var en kvinne."
Ifølge biolog dr. Sarah Stark fra Historic England rokker funnet ved oppfatningen av de tradisjonelle kjønnsrollene i [jernalderens] (https://historienet.no/kultur/arkeologi/jernalderen-det-hemmelige-metallet-som-endret-verden) England:
"Det er noe som tyder på at kvinners deltakelse i plyndringstokter og andre former for vold var vanligere enn vi tidligere har trodd. Dette kan ha lagt grunnlaget for senere ledere som Boudicca."
Hun var dronning av den keltiske stammen icenerne og sto i spissen for deres siste opprør mot romerne på De britiske øyer. Som leder for en hær på opptil 100 000 krigere utslettet hun tre romerske byer før romerne fikk overtaket og krigerdronningen begikk selvmord.

I graven var det bare noen få spor igjen av den gravlagte personen. Dette gjorde det vanskelig å få ut nok DNA til en test. Men til slutt lyktes det å finne nok DNA i små biter av tannemalje.