Ca. 2800 f.Kr.: Drittunger var Jordens undergang
For sumererne var korrupsjon, flokker av forfattere og uoppdragne barn sikre tegn på at verdens dager var talte.
Den tidligste dommedag i menneskehetens historie som forskerne kjenner til ble hogd inn en sumerisk steintavle fra cirka 2800 f.Kr.:
“Jorden er i forfall her i dens siste dager. Bestikkelser og korrupsjon er overalt, barn hører ikke lenger på sine foreldre, og alle menn vil bare skrive. Det er tydelig at vi er på vei mot verdens ende,” lyder tavlens illevarslende budskap.
Men sumererne overlevde i nesten 1000 år. Deres sivilisasjon oppsto allerede cirka 4500 f.Kr. og er dermed den første kjente sivilisasjon i Mesopotamia (det nåværende Irak).
Først cirka 1900 f.Kr. begynte sumerernes språk og kultur å forsvinne.
På det tidspunktet hadde de sumeriske bystatene vært en del av det sterke Akkad-riket i flere hundre år, men da riket gikk under på 2100-tallet f.Kr., kunne ikke sumererne motstå presset fra ytre fiender.
De ble endelig erobret av Elam-riket cirka i 2000 f.Kr. og gjenvant aldri sin gamle storhet.
Ca. 172 e.Kr.: Dommedagssekt ville se Jesus igjen
Kristendommen ble tidlig gjennomsyret av dommedagssekter.
De ventet på at Jesus skulle komme tilbake og skape et paradis på jord der bare de rettroende hadde adgang.
En av de mest populære profetene var Montanus. Han sa at han kunne snakke direkte med Den hellige ånd.
På midten av 100-tallet kom ånden over ham under en transe og fortalte at den ytterste dag ville inntreffe i år 172 etter Herrens fødsel.
Da ville Jesus komme tilbake og omdanne den tyrkiske byen Pepuza til et nytt, hellig Jerusalem. Montanus og hans tilhengere slo seg ned i byen, der de ba døgnet rundt, fastet i dagevis og avsto fra kjønnslivet. Dermed var de rene og klar til å motta Jesus.
Selv om Guds Sønn ikke dukket opp, var medlemmene like overbevist. Montanus hadde bare tatt feil av året – Jesus sto for døren.
“Jeg tror på det, nettopp fordi det er så utrolig!” forklarte teologen Tertullian i et forsvarsskrift for sekten fra cirka 203-206 e.Kr.
Takket være bl.a. Tertullians sterke argumenter overlevde sekten helt frem til 500-tallet.
1524: Flodbølge ville sluke verden
I 1499 regnet den tyske astronom Johannes Stöffler ut at flere planeter ville ligge på linje med stjernetegnet Fiskene den 20. februar 1524.
Dette måtte bety at enorme regnskyll ville føre til en flodbølge av bibelske dimensjoner, mente Stöffler.
Astronomen sendte tusenvis av pamfletter om profetien sin ut i Europa, og snart bredte panikken seg.
Skipsbyggerne hadde gode dager da f.eks. den tyske grev von Iggleheim betalte for byggingen av en tre etasjer høy ark på Rhinen.
Dagen før den beregnede dommedagen falt det litt regn. Det førte til masseslagsmål mellom folk som prøvde å få plass i arken.
100 ble trampet i hjel, og greven selv ble steinet til døde da han forsøkte å forhindre at den paniske menneskemassen kom seg om bord.
I London, der det ble sagt at flodbølgen ville begynne, forlot 20.000 mennesker byen og søkte opp i åsene. Selv fremtredende kirkefolk forskanset seg.
Da flodbølgen uteble, regnet Stöffler om igjen og fant ut at det rette året var 1528. Men da var tilliten oppbrukt.
1844: 100.000 solgte alt de eide
Etter mange års studier av Bibelen kunne den amerikanske bonden William Miller se ting i den hellige boken som ingen andre hadde bitt seg merke i.
Med innviklede utregninger og lesing i Daniels bok (Det gamle testamente) var den selvlærte predikanten overbevist om at verden kom til å gå under den 22. oktober 1844.
Da ville Jesus komme tilbake og dømme alle til himmel eller helvete.
“Jesus Kristus vil komme tilbake, vekke de hellige fra de døde og ta alle kristne og oppstandne hellige med til Herren i himmelen,” lød Millers optimistske forutsigelse.
Verre ville det gå alle de ikke-troende. “Jorden vil bli renset med ild, menneskets verk vil bli ødelagt, og de onde blir brent til aske,” spådde profeten.
Millers profeti ble trykt på plakater og vist frem i kirker overalt i USA. Også aviser og pamfletter spredte budskapet om dommedag. Bare i New York var det 600.000 kopier av Millers forutsigelse i omløp.
Over 100.000 amerikanere ble overvist, og mange solgte alt de eide – materielle goder kunne likevel ikke komme inn i himmelen.
“Noen blir oppe om natten iført sine hvite “himmelfartskapper”, klar til å bli ført til himmels når som helst,” lød det f.eks. i avisen Boston State Democrat.
Da dommedag ikke inntraff, visste de såkalte milleristene ikke hva de skulle gjøre av seg selv. Noen begynte å oppføre seg som barn fordi de fryktet at de ikke var tilstrekkelig uskyldige til å komme inn i himmelen.
En av Millers prester forsikret tilhengerne sine om at Jesus satt på en sky, så hvis de bare ba ekstra mye, ville han komme ned og dømme synderne.
De fleste milleristene ble bare deprimert – spesielt fordi hele USA lo av dem.
Den 22. oktober 1844 endte med å bli kjent som “Den store skuffelsen.”
En gruppe millerister var likevel ikke klare til å gi opp. De grunnla Syvendedags Adventistkirken, som i dag har mer enn 20 mill. medlemmer.
1910: Komet ville gasse jorden
Halleys komet passerer jorden hvert 76. år, men da den nærmet seg i 1910, var mange overbevist om at enden var nær.
Ideen kom fra en franske astronom, Camille Flammarion, som i en analyse av kometens 22 mill. km lange hale hadde kommet frem til at den var fylt med dicyan, en giftgass i slekt med cyanid.
På sin bane ville jorden passere gjennom kometens hale, og dermed ville hele planeten bli utsatt for den dødbringende giften.
“Gassen vil befrukte atmosfæren og muligens blåse ut alt liv på kloden,” skrev avisen The New York Times om franskmannens teori.
Andre forskere prøvde å mane til ro, men panikken grep likevel om seg. Folk begynte å hamstre gassmasker eller i det minste stappe kluter i nøkkelhullene i boligen for å holde gassen ute.
Kreative svindlere tjente formuer på å selge ren luft på flaske og “anti-komet-piller”. Pillene ble markedsført som “eliksiren som beskytter mot himmelens vrede”.
Noen engelskmenn fryktet at det sterke tyske keiserriket ville benytte giftgassen til å sende maskerte soldater over Kanalen og erobre Storbritannia.
Observatoriet i Greenwich mottok også brev fra urolige borgere som fryktet naturkatastrofer på grunn av kometen.
“Stillehavet og Atlanterhavet vil bytte plass i en veldig flodbølge som kaster rundt på hus, skip, haier, hvaler og alle slags levende ting,” lød det i et brev.
Da kometen endelig passerte, var gassmasker, piller og tilstoppede nøkkelhull aldeles virkningsløst, for mengden av gift var ikke tilstrekkelig til å ha noen virkning på jordens atmosfære.
Det mest skjellsettende som hadde skjedd den måneden det tok Halleys komet å passere jorden, var at Englands kong Edward 7 døde. Kometen fikk naturligvis skylden for dødsfallet.
2000: Nyttår lammer elektronikken
1990-årenes datamaskiner brukte bare de siste to sifrene i årstall.
Derfor fryktet mange at verdens elektronikk ville bryte sammen når datoen skiftet fra 1999 til 2000.
I verste fall ville atomarsenalene bli avfyrt når militærets programmer gikk i surr. Regjeringer verden over brukte milliarder på å skifte ut styresystemer.
Da årtusenskiftet kom, uteble det totale datasammenbruddet. Bare noen ubetydelige feil forekom, som da lysskilter på franske universiteter fortalte at året var 1900.