I det milde middelhavsklimaet oppholdt grekerne seg ofte under åpen himmel – også om natten. Her hadde de mulighet for å studere himmelens lysende prikker og filosofere over hvorfor gudene hadde plassert dem der.
Rundt år 700 f.Kr. nevner dikteren Homer for første gang grekernes stjerne-bilder. Han ramser opp dekorasjonene på et skjold som sagnhelten Akilles har fått av Hefaistos – guden for ild og smedkunst: «Det var Pleiader å se, Hyader og Orion den sterke».
Sitatet viser at antikkens grekere var vant til å kikke på stjerner og gi navn til særlig iøynefallende konstellasjoner. Hvordan navnene har oppstått, vet ikke forskerne nøyaktig, ettersom få av stjernebildene for alvor ligner motivet sitt – og andre kulturer har gitt dem helt andre navn.
I virkeligheten stammer flere greske stjernebilder fra Mesopotamia (dagens Irak og Syria), der 6000 år gamle kileskrifter blant annet nevner Tyren og Løven. I likhet med mesopotamierne trodde grekerne at gudene hadde satt stjernene på himmelen som fortellinger for menneskene.
Ettersom jorden går i bane rundt solen, så de dessuten forskjellige utsnitt av stjernehimmelen på forskjellige tider av året.
Derfor fungerte stjernene som en slags guddommelig kalender som kunne fortelle grekerne når tiden var inne til å så eller høste. Når Orion viste seg, betydde det for eksempel at vinteren var på vei.
På Homers tid henviste konstellasjonene til ting fra folks hverdag – for eksempel en tyr eller et skip. I århundrene etter kom flere etter hvert til å representere guder eller helter fra mytologien.
I år 150 e.Kr. ga vitenskapsmannen Ptolemaios ut verket Almagest, som beskriver de 48 greske stjernebildene vi kjenner i dag.