Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor betyr en hestesko hell?

Sammen med firkløveren er hesteskoen et av de mest gjenkjennelige symbolene på hell, men hvorfor følger det egentlig hell med hestens fottøy?

George Cruikshank/Wikimedia

At det finnes hell i en hestesko har trolig sine røtter i tanken om at jern har en spesiell evne til å holde onde ånder på avstand.

Og da hesten tradisjonelt ble skodd med syv spiker – og syv ble regnet som det helligste tallet – ble hesteskoen allerede tidlig forbundet med det overnaturlige.

Det er imidlertid særlig smedenes helgen, St. Dunstan, som vi kan takke for den lykkebringende hesteskoen over døren.

Ifølge legenden var Dunstan smed i Baltonsborough i Sør-England på 900-tallet. En dag ble han oppsøkt av Djevelen, for hesten hans hadde mistet en av skoene.

Djevelen ba derfor smed­en om å lage en ny. Dunstan lot seg ikke merke med at han hadde gjenkjent den onde selv, men smidde skoen.

Plutselig grep Dunstan om Djevel­ens nese med en glødende tang og hamret hesteskoen fast på hans fot i stedet.

Djevelen brølte av smerte, men før han slapp fri for skoen, måtte han love at han aldri ville gå inn i et hus hvis det hang en hestesko over døren.

Sannsynligvis overbeviste legenden middelalderens overtroiske mennesk­er om å spikre en hestesko over døren – noe som førte til flere myter: Den mest kjente er at hesteskoen skal henge med endene vendt opp slik at den kan fange hellet.

Hvis endene henger ned, faller hellet ut. Noen mener også at hesteskoen må være brukt før den bringer hell.

I dag finnes det firmaer som selger “heldige” brukte hestesko.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul