Makaber vampyrgrav funnet i Polen

På en polsk kirkegård har arkeologer funnet tre lemlestede skjeletter. De stammer fra personer som ble mistenkt for å være vampyrer i middelalderen.

En mann ble begravd med hodet kilt fast mellom to steiner. Det skulle hindre ham i å stå opp fra de døde.

© Krzysztof Socha

Da tre personer - en kvinne og to menn - for over seks hundre år siden ble begravd i den polske landsbyen Górzyca, hadde begravelsen ett formål: De døde skulle aldri stige opp fra graven.

Derfor ble de spiddet gjennom ryggsøylen og naglet fast til jorden. Kvinnen kneskålene knust, og den yngste av mennene fikk hodet satt i klemme mellom to steiner.

Nå har polske arkeologer funnet skjelettene av dem i utkanten av landsbyens kirkegård, og konklusjonen er klar: De døde ble mistenkt for å være vampyrer.

Brutale begravelser

I middelalderens Europa var vampyrbegravelser ikke en sjeldenhet.

Mennesker som hadde underlige sykdommer eller døde under mystiske omstendigheter, var under mistanke for å være vampyrer.

For å hindre dem i å reise seg fra de døde og hjemsøke de levende, lemlestet man likene og begravde dem med ansiktet vendt nedover.

Hullet i ryggsøylen på skjelettene er en tydelig indikasjon på at likene er blitt spiddet til jorden.

© Krzysztof Socha

Pukkelrygg var vampyrtegn

Ryggsøylen hos to av de tre skjelettene - kvinnen og den eldste mannen - fra Górzyca bærer tydelige tegn på deformitet, og arkeologene regner med at de to personene var pukkelrygget.

"Den annerledes kroppsbygningen var et opplagt vampyrtegn", sier Krzysztof Socha fra Kostrzyn Festningsmuseum, som står bak funnet av de tre skjelettene.

Men det tredje skjelettet er fortsatt et mysterium.

"Knoklene ser helt normale ut, og det er ingen tegn på sykdom," sier Krzysztof Socha.

Alle tre skjeletter er nå sendt til videre undersøkelse hos en gruppe antropologer.