Walt Disney Enterprises & Imageselect

Sikre tegn: Slik avslører du en heks

Det var en kjent sak at hekser som regel var heslige og gikk rundt i selskap med katter. Kvinner som nektet for at de var hekser, kunne avsløres gjennom en rekke prøver.

Vektprøven - nederlendere tjente penger på å veie kvinner

Tynne kvinner veide ikke mye og hadde derfor lettere for å ta av fra bakken og fly til sabbat, mente folk. Kvinner uten fett på kroppen risikerte altså bli anklaget.

Den nederlandske byen Oudewater hadde derfor innredet et hus der kvinner ble veid på en spesiell vekt for å teste om de var hekser. Kvinner som fryktet en hekseanklage, dro til byen for å få et sertifikat på at de var normalvektige.

Stikkprøven - djevelen merket sine tjenere

Når en heks inngikk sin djevelpakt, ble den beseglet med det såkalte Stigma diabolicum – et merke som djevelen med sin klo satte på heksens kropp.

En mistenkt heks ble derfor ofte spent naken fast på en benk. Deretter prikket bøddelen henne med en syl. Merket var følelsesløst, så hvis prikkingen sluttet å gjøre vondt, hadde han funnet det.

Vannprøven - hvis den mistenkte fløt, var hun skyldig

Det het seg at hekser ikke kunne synke i vann, fordi de hadde avsverget seg då­pen. En anklaget kvinne skulle derfor bin­des og kastes på vannet. Fløt hun, var hun en heks. Sank kvinnen til bunns, beviste det hennes uskyld.

Metoden ble for eksempel brukt i 1751 i England. Her kastet en rasende pø­bel Ruth Osborne i en dam. Hun overlev­de testen, og ble like etter hengt.

Tåreprøven - smertetårer kunne sikre frikjennelse

Dersom den tiltalte ikke felte tårer under tortur, var hun en heks, mente folk. Ifølge heksejegeren Heinrich Kramer var ikke denne prøven alltid til å stole på, for djevelen kunne hjelpe kvinnen med å gråte falske tårer.

Vitenskapen har siden funnet ut at tåreproduksjonen ikke fungerer som normalt når kroppen utsettes for sterk smerte.

Sikre kjennetegn

  • Rynkete som et eple: En heks er som oftest gammel, har rynker og er krokrygget.
  • Skjeggvekst som en mann: Hekser har tykke, buskete øyenbryn og en markant hårete leppe.
  • Uregelmessige tenner: Tennene i munnen er skjeve, og en av dem stikker alltid frem.
  • Dårlige øyne: Hekser har enten melkehvite, blinde øyne eller et ondt, skjelende øye.
  • En heslig stemme: Stemmen hos en heks er enten dyp og hes eller høy og pipende.
  • Har en djevelsk hjelper: Hekser følges av en hund eller en katt, som hjelper med å utøve svart magi.