Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Når fikk ­batteriene sine bokstaver?

De første batteriene hadde alle slags former og størrelser. Dette skapte problemer for det amerikanske militæret under 1. verdenskrig. Derfor begynte myndighetene å lage anbefalinger om batterienes utforming.

Shutterstock

I 1836 utviklet den britiske kjemikeren John Frederic Daniell det første praktisk anvendelige batteriet.

Det leverte blant annet strøm til datidens nye telegrafer. De neste tiårene utviklet Daniells mange konkurrenter et vell av nye batterityper som både i størrelse, form og teknologi pekte i vidt forskjellige retninger.

Etter 1. verdenskrig besluttet det amerikanske Rådet for krigsindustri at det måtte bli slutt på det uregulerte markedet for batterier.

Under krigen hadde de mange batteritypene vært en stor hemsko for USAs militære, og det var derfor behov for å rydde opp i de mange batteriene

Sammen med en rekke andre myndigheter utarbeidet rådet i 1919 en anbefaling for størrelsen på batterier som også beskrev hvordan produsentene burde teste batteriene for å sikre best mulig kvalitet.

De neste årene ble de nye standardene løpende endret i takt med utviklingen av nye batterityper og ny teknologi – blant annet kom oppladbare batterier med i samlingen.

Bokstaver innføres

I 1928 vedtok American Standards Association – en organisasjon som koordinerer industristandarder i USA – formelt rådets anbefalinger og utarbeidet en utførlig liste over batteristørrelser.

Listen fastslo at bokstaven A skulle brukes om de minste batteriene, hvoretter batteriene ville bli større i takt med bokstavene.

I årenes løp er flere av de originale batteritypene utgått, og i dag er AA, AAA, C og D de mest brukte.

I Europa ble det først vedtatt en felles standard for batterier i 1957. Siden har standardene blitt harmonisert med de amerikanske.

Les også:

Jødisk skat Polen
Arkeologi

Gåtefullt funn under forlatt synagoge

3 minutter
Hverdagsliv

Før kjøleskapet: Slik holdt maten seg fersk

6 minutter
Vikinger

En tykk and erobret Østersjøen

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul