Shutterstock
Hampplanter

Når begynte vi å røyke hasj?

Historiske kilder og arkeologiske funn tyder på at den søte røyken har fulgt mennesket i minst 2500 år.

Mennesker har sannsynligvis røykt cannabis og andre urter siden tidenes morgen. En av de tidligste kildene som nevner bruk av cannabis, er den greske historikeren Herodot (ca. 484-425 f.Kr.).

Ifølge Herodot pleide sjamanene hos skyterne – et asiatisk rytterfolk – å stenge seg inne i telt og “ta noen hampefrø og slippe dem over rødglødende stein”. Herodot forteller at “skyterne hylte av begeistring over dette dampbadet” når de inhalerte den euforiserende røyken.

Brennekar med stein

Røkelseskar ble brukt til å brenne cannabis i under begravelser for 2500 år siden.

© Xinhua Wu

Mennesker ble beruset for 2500 år siden

Det eldste arkeologiske beviset på at mennesker brukte cannabis som rusmiddel, stammer fra ca. 500 f.Kr. I 2019 foretok tyske og kinesiske forskere kjemiske analyser av 10 kar som ble funnet på en gravplass i det vestlige Kina, og konkluderte med at de inneholdt spor av cannabis med høy konsentrasjon av det psykoaktive THC-stoffet. Antagelig ble cannabis brent i karene i forbindelse med begravelsesritualer.

Et av de første cannabisforbudene i historien ble introdusert i 1378, da den arabiske emiren Soudoun Sheikouni forbød stoffet. På begynnelsen av 1900-tallet ble cannabis forbudt i praktisk talt hele verden, men de siste årene har flere land begynt å løsne grepet. Mexico avkriminaliserte f.eks. cannabisbruk i juni 2021.