Anadolu Agency/Getty Images
Taliban-krigere

Når oppsto Taliban?

Talibans meget strenge fortolkning av islam ble født ut av den afghanske borgerkrigen på 1990-tallet. Nå står gruppen igjen med Afghanistan i sin hule hånd.

I august 2021 gjeninntok Taliban den afghanske hovedstaden Kabul, og dermed hadde den islamske fundamentalistiske gruppen kjempet seg tilbake til makten og sto som seierherre, nesten 20 år etter at USA hadde fordrevet den fra Kabul.

Taliban-krigere

Etter 20 års kamp erobret Taliban igjen Afghanistan i august 2021.

© Anadolu Agency/Getty Images

Taliban ble etablert i 1994 under en blodig borgerkrig. Grunnleggerne var kampherdede afghanske krigere som i 1980-årene hadde kjempet mot de russiske invasjonstroppene i Afghanistan. Deres mål var å innføre en streng fortolkning av islamsk lov og fjerne all utenlandsk innflytelse i Afghanistan.

Menn måtte ha skjegg

Gruppens jernneve ble snart tydelig da de erobret Kabul i 1996. Heretter ble musikk, TV og sport forbudt, mens menn ble pålagt å få langt skjegg, og kvinner ble nektet adgang til skoler og arbeidsplasser.

Talibans styre fikk imidlertid en brå avslutning etter terrorangrepet på World Trade Center i New York den 11. september 2001.

Pashtun-menn

Omkring 13 mill. av Afghanistans innbyggere tilhører pashtun-folket.

© The British Library

Hvem er pashtunerne?

I jakten på hjernen bak angrepet, Osama bin Laden, gikk USA inn i Afghanistan for å forhindre Taliban i å holde hånden over terrorgruppen al-Qaida, som hadde base i de afghanske fjellene.

I de påfølgende to tiårene kjempet Taliban mot de amerikanske troppene, hvorav de siste forlot Afghanistan sommeren 2021. Tilbaketrekningen etterlot den afghanske befolkningen til en usikker fremtid under Taliban-styret.