5 sprø fakta om Trump og Hillary

Den ene gikk på militærskole og fikk laget sitt eget brettspill. Den andre ville bli astronaut og ble etterforsket av FBI. Her er fem fakta fra de to presidentkandidatenes fargerike fortid.

Begge presidentkandidater har en fargerik fortid.

© Wikimedia

Donald Trump

1959: Militærskole

Donald Trump hadde kort lunte som barn. Han var kjent for å slenge kaker veggimellom under barnebursdager, og han ga en gang en lærer et blått øye. Som ungdom ble han så vanskelig å styre at foreldrene sendte ham på militærskole i håp om at skolen skulle få ham på rett kjøl.

Donald Trump gikk på skole og bodde på militærakademiet i New York fra 1959-1964.

© Wikimedia

1989: Brettspillet Trump

I 1989 hadde Donald Trump for alvor markert seg i den amerikanske forretnings- og medieverdenen. Suksessen hans ble fulgt opp av et brettspill som handlet om å gjenskape Donald Trumps vei til toppen, og der den minste pengeseddelen skulle representere 10 millioner dollar. Brettspillet Trump ble en flopp.

1999: Millionærskatt

Tro det eller ei, men i 1999 foreslo Donald Trump en slags millionærskatt i form av et engangsbeløp som skulle utrydde USAs samlede gjeld. Engangsskatten var på 14,25 % for alle amerikanere med en formue på over 10 millioner dollar. Det skulle årlig spare staten for 200 millioner dollar bare i renter og innbringe 5,7 billioner dollar. Forslaget ble aldri vedtatt.

2004: Tv-show

The Apprentice var et realityshow der deltakerne kjempet om en jobb hos Donald Trump. Donald Trump selv opptrådte som dommer og bestemte hvilke deltakere som skulle hyres og sparkes. Showet ble en kjempesuksess og gikk i hele seks sesonger. Selv fikk Donald Trump 375 000 dollar per episode og mye skjermtid.

Showet "The Apprentice" ble en enorm suksess.

© Wikimedia

2006: Trump Vodka

Donald Trump lanserte i 2007 sin egen vodka, Trump Vodka. Han drikker ikke selv - etter sigende fordi hans bror døde av alkoholisme - men uttalte at vodkaen var "et utmerket produkt i pen innpakning". Vodkaen solgte dårlig og ble en kjempefiasko.

Hillary Clinton

1961: Astronaut

Som 13-åring drømte Hillary Clinton om å bli astronaut. John F. Kennedy hadde nemlig annonsert at USA ville sende den første amerikaneren til månen i løpet av de ti neste årene, og det ville hun gjerne være med på. Men da hun skrev brev til NASA og spurte hvordan man ble astronaut, var svaret nedslående: Kvinner kunne ikke bli astronauter, skrev de.

1964: Republikaner

Hillary Clinton begynte sitt politiske liv som republikaner og var i 1964 en del av valgkampen for den republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater. Men blant annet Vietnamkrigen og Borgerrettighetsbevegelsen i USA fikk henne til å endre holdning, og i 1968 skiftet hun til demokratene.

1980: Navneendring

Hillary Clinton ble født som Hillary Rodham. Hun beholdt sitt eget etternavn da hun ble gift med Bill Clinton, men det ble et problem da han stilte til valg som guvernør i Arkansas. Velgerne tolket nemlig ekteparets forskjellige etternavn som tegn på ekteskapelig krise. Derfor tok Hillary mannens etternavn for å øke vinnersjansene hans.

1996: Fingeravtrykk til FBI

Hillary og Bill Clinton er det eneste presidentparet som har måttet avgi fingeravtrykk til FBI. På midten av 1990-tallet var det nemlig mistanke om at ekteparet Clinton hadde hatt urettmessig adgang til FBIs filer. Begge ble frikjent, selv om det senere dukket opp FBI-filer i hjemmet deres med Hillary Clintons fingeravtrykk på.

Under Bill Clintons presidentperiode ble både han og Hillary etterforsket av FBI.

© Wikimedia

1997: Grammy

Hillary Clinton ble i 1997 belønnet med den amerikanske musikprisen Grammy, i kategorien for beste spoken word-album. Prisen fikk hun for innlesingen av sin egen bok, "It Takes a Village", om barns vilkår og rettigheter i USA.