C. O’Shea
Ryggsøyler på pinne

Arkeologer gjør makabert funn av menneske-ryggsøyler

For 400 år siden satte søramerikanske indianere forfedrene sine på spidd. Nå vet ekspertene hvorfor.

Ryggsøyle og kranium på pinne

Ryggvirvlene satt som perler på en snor. Pinnen var stukket inn i kraniet slik at hele den avdøde inkaens overkropp og hode hang sammen.

© J.L. Bongers

I Perus Chincha-dal har arkeologer gjort et uvanlig funn. I graver fra perioden 1450 til 1650 fant arkeologer ikke mindre enn 192 sett med ryggsøyler der de enkelte ryggvirvlene var blitt spiddet på et kraftig siv eller en lang, rett grein.

Undersøkelser av ryggsøylene viste at menneskeknoklene var eldre enn gravene de ble funnet i. Ryggsøylene var blitt begravd på nytt med stor flid, selv om områdets urbefolkning – inkaene og folkeslag som de hadde underlagt seg – foretrakk ikke å forstyrre de døde.

Arkeolog Jacob Bongers ved University of East Anglia i Storbritannia deltok i utgravningene. Han forklarer:

«Det faktum at det er 192 ryggsøyler på pinner, og at de er spredt over hele Chincha-dalen, viser oss at flere grupper sto sammen om denne interessante metoden som de fant nødvendig for å håndtere graver som var blitt forstyrret.»

Ryggsøyler på pinne zoomet inn

Chincha-kulturen levde langs Perus kyst og var en del av inkaenes imperium. Som resten av inkaimperiet led de under conquistadorenes gulljakt og måtte prøve å redde knoklene av sine avdøde på beste vis.

© C. O’Shea

Conquistadorer plyndret løs

At de døde var blitt gravlagt på nytt i perioden ca. 1450–1650, avslører hvem som ødela gravene. I løpet av denne perioden ble Chincha-dalen en del av de spanske conquistadorenes Sør-Amerika.

Tallrike overleveringer beskriver hvordan spanjolene plyndret graver i sin umettelige jakt på gull.

«Data vi har samlet inn, understøtter at ryggvirvlene ble satt på spidd etter at disse gravene var blitt plyndret», forklarer Bongers.