Raulhdxtrejo
Kraniemur aztekerne

Aztekernes kraniemurer er fylt med kvinner

Til nå har forskerne trodd at aztekernes enorme kraniemur i hovedstaden Tenochtitlan først og fremst bestod av ofrede mannlige krigere. Men nye undersøkelser tegner et annet og enda mer makabert bilde.

Aztekerkeiseren Tlatoani Ahuizotl fikk reist en makaber bygning ved Templo Mayor-tempelet i aztekernes hovedstad Tenochtitlan i perioden 1486–1502. En mur som består av hundrevis av kranier, gjennomboret av staker slik at de skuet ut over besøkende i templet på flere nivåer.

Men hvem hadde hodene på kraniemuren tilhørt? Under keiser Ahuizotls regjeringstid ble en rekke av aztekernes naboriker beseiret og erobret – blant annet mixtec- og zapotec-folkene. Historikerne har så langt trodd at kraniene tilhørte tilfangetatte mannlige krigere fra de to rivaliserende rikene.

Nå har arkeolog Raúl Barrera Rodríguez foretatt nye studier av kraniene, og de avslører at av de 655 kraniene tilhørte hele 38 prosent kvinner.

Kan være en referanse til blodig fødsel

Ifølge Rodríguez er det ingen tilfeldighet at muren inneholder så mange kvinner. Tempelet var nemlig viet til guden Huitzilopochtli.

Ifølge aztekisk mytologi ble ikke Huitzilopochtli født, men hoppet ut av morens mage og drepte gudinnen Coyolxauhqui, som var på ferd til å drepe moren sin, på toppen av et fjell. Huitzilopochtli kastet den døde gudinnen nedover fjellsiden, og ifølge Rodríguez kan aztekerne ha utført rituelle ofringer av hundrevis av kvinner og stilt ut hodeskallene deres ved foten av tempelet for å symbolisere denne fortellingen.

Aztekernes kraniemur tegning

Blant de 655 kraniene som utgjorde den makabre muren, avslørte undersøkelsene også at to prosent hadde tilhørt spedbarn.

© Public Domain