"Jeg forstår at det er en mann her i byen fra Fort Worth som gjerne vil 'snakke' med meg. Hvis du ser ham, kan du si at jeg venter på ham på toppen av Boot Hill. Derfra er det bare én retning han kan reise – nedover.”
Dette er hva revolvermannen Doc Holliday (spilt av Kirk Douglas) sier i filmen «Duellen ved O.K. Corral” (1957), før han dreper en mann. Filmen er basert på en duell fra 1881, der Holliday sammen med Wyatt Earp og hans to brødre drepte tre lovløse.
Helt siden da har den berømte duellen gitt inspirasjon til ideen om at arrangerte dueller var vanlig i Ville vesten (ca. 1848-1890) – et sted hvor uenigheter ble løst ved at partene sto overfor hverandre og lot seksløperne snakke.
Blodige dueller mellom to menn som hadde behov for å avgjøre en konflikt er kjent helt tilbake fra middelalderen. De vant for alvor frem i 1500-tallets Europa, hvor adelsmenn kjempet med kårde eller pistol hvis de følte at deres ære var blitt krenket. Fra 1800-tallet begynte dueller å forsvinne i Europa, men fortsatte de så i stedet i Ville vesten?
Konklusjon: Aviser skapte ville rykter
I Ville vesten fant mange amerikanske aviser ut at de solgte større opplag når de brakte historier om revolvermennene som formet livet i USAs utkant.
Artiklene dannet raskt grobunn for myter, som cowboyer ofte selv nøt godt av og kunne bruke til egenreklame.
Men æresbegrepet som gjennomsyret Europas adelsmenn fra 1500- til 1800-tallet fantes ikke i overflod på prærien. Her var det de færreste som ville prøve lykken med en risikofylt avtalt duell der det gjaldt å være raskest på avtrekkeren. De fleste skuddrapene skjedde i stedet under slagsmål, hvor den ene parten trakk først.
De berømte revolvermennenes rykte som nær uovervinnelige ble imidlertid tatt på alvor i Ville vesten. Dette gjorde at få våget å ta en direkte kamp mot dem, og de fleste ble i stedet drept i bakholdsangrep eller overfall der de ikke hadde en sjanse.
Wyatt Earps bror Morgan ble for eksempel skutt fra et vindu under et slag biljard noen måneder etter kampen ved O.K. Corral.