Parker photography/Imageselect

“Dueller var dagligdags i Ville vesten”

To menn med kløe i pekefingeren møtes under middagssolen på en støvete gate i en liten, avsides amerikansk by. Scenen er kjent fra utallige westernfilmer, men fant duellene sted i virkeligheten?

"Jeg forstår at det er en mann her i byen fra Fort Worth som gjerne vil 'snakke' med meg. Hvis du ser ham, kan du si at jeg venter på ham på toppen av Boot Hill. Derfra er det bare én retning han kan reise – nedover.”

Dette er hva revolvermannen Doc Holliday (spilt av Kirk Douglas) sier i filmen «Duellen ved O.K. Corral” (1957), før han dreper en mann. Filmen er basert på en duell fra 1881, der Holliday sammen med Wyatt Earp og hans to brødre drepte tre lovløse.

Med åtte bekreftede drap var Billy the Kid en av de farligste menn i Ville vesten.

© Wittick

Helt siden da har den berømte duellen gitt inspirasjon til ideen om at arrangerte dueller var vanlig i Ville vesten (ca. 1848-1890) – et sted hvor uenigheter ble løst ved at partene sto overfor hverandre og lot seksløperne snakke.

Blodige dueller mellom to menn som hadde behov for å avgjøre en konflikt er kjent helt tilbake fra middelalderen. De vant for alvor frem i 1500-tallets Europa, hvor adelsmenn kjempet med kårde eller pistol hvis de følte at deres ære var blitt krenket. Fra 1800-tallet begynte dueller å forsvinne i Europa, men fortsatte de så i stedet i Ville vesten?

For og imot: Skyting var sjelden avtalt

 • Mange hadde våpen
  Frykt for indianerangrep og ville dyr betydde at mange bar våpen i Ville vesten. Rifler var imidlertid minst like populære som seksløpere.

 • Skyting forekom til tider
  Det var ikke uvanlig at uenigheter over penger, hasardspill, kvinner m.m. i verste fall endte med at kulene fløy. Kruttrøyken gjorde det imidlertid svært vanskelig for skytteren å se noe, og uskyldige sivile ble ofte truffet.

 • Revolvermenn var fryktet
  Revolvermenn som Wyatt Earp, Billy the Kid og Wild Bill Hickok levde høyt på de ville historiene om evnene deres. Praten ga arbeid og avskrekket folk fra å angripe dem.

 • Våpenlovene var strenge
  For mange skyteepisoder i 1870-årene førte til våpenlover som bl.a. betydde at det ikke var lovlig å gå med våpen mange steder i byene.

 • Utallige dueller er funnet opp
  Når to menn trakk våpen mot hverandre, var det stort sett alltid i et opphisset øyeblikk under en krangel. I løpet av de ca. 42 årene som Ville vesten eksisterte, kjenner historikerne til kun to eksempler på at to menn har avtalt en skudduell.

 • Historiene var ikke virkelighet
  I dag vet historikerne at størstedelen av fortellingene om de kjente revolvermennene er myter uten mye hold i virkeligheten. De fleste deltok i kun få skyteepisoder og hadde ikke mange liv på samvittigheten.

Konklusjon: Aviser skapte ville rykter

I Ville vesten fant mange amerikanske aviser ut at de solgte større opplag når de brakte historier om revolvermennene som formet livet i USAs utkant.

Artiklene dannet raskt grobunn for myter, som cowboyer ofte selv nøt godt av og kunne bruke til egenreklame.

Men æresbegrepet som gjennomsyret Europas adelsmenn fra 1500- til 1800-tallet fantes ikke i overflod på prærien. Her var det de færreste som ville prøve lykken med en risikofylt avtalt duell der det gjaldt å være raskest på avtrekkeren. De fleste skuddrapene skjedde i stedet under slagsmål, hvor den ene parten trakk først.

De berømte revolvermennenes rykte som nær uovervinnelige ble imidlertid tatt på alvor i Ville vesten. Dette gjorde at få våget å ta en direkte kamp mot dem, og de fleste ble i stedet drept i bakholdsangrep eller overfall der de ikke hadde en sjanse.

Wyatt Earps bror Morgan ble for eksempel skutt fra et vindu under et slag biljard noen måneder etter kampen ved O.K. Corral.

Myteknusernes dom: Dueller var svært sjeldne