Ollie Atkins, chief White House photographer at the time/ARC record/Wikimedia Commons & Shutterstock
Elvis Presley, Richard Nixon, krigen mot narkotika

Elvis ville bli hemmelig agent

I 1970 besøkte Elvis Presley Det hvite hus for å trygle selveste president Nixon om å få bli hemmelig agent. Rockelegenden ønsket å bekjempe kommunister og narkogangstere.

Ansatte i Det hvite hus måtte gni seg i øynene 21. desember 1970. Inn kom selveste "kongen av rock and roll", Elvis Presley, iført sin legendariske kappe for å møte president Richard Nixon.

Sangeren hadde med seg en Colt-pistol til presidenten. Med denne gaven og sine lojalitetserklæringer håpet Elvis at Nixon ville gjøre ham til hemmelig agent.

Ved å jobbe undercover i det amerikanske musikkmiljøet kunne Elvis bidra til å bekjempe det utbredte narkotikamisbruket og landets kommunister, lovet sangeren.

"Jeg har foretatt grundige undersøkelser om narkotikamisbruk og kommunistiske hjernevaskingsteknikker", hadde Elvis skrevet om forskningen sin i et brev han sendte til Nixon før møtet.

Elvis var venn med alle

Møtet med [Nixon] (https://historienet.dk/samfund/amerikas-historie/watergate-skandalen-to-journalister-faelder-richard-nixon) hadde kommet i stand etter press fra presidentens rådgiver Egil Krogh. I tillegg til å være bindeleddet mellom Det hvite hus og FBI var Krogh også en stor Elvis-fan.

Krogh arrangerte møtet for å glede sitt idol og i håp om at Elvis - i kraft av sin stjernestatus - kunne påvirke holdningene til narkotika blant landets ungdommer.

Elvis Presley, Richard Nixon, krigen mot narkotika

"Jeg er på Deres side", forsikret Elvis Presley USAs president Richard Nixon. Under møtet utnevnte presidenten rockestjernen til æresagent i kampen mot narkotika.

© Ollie Atkins, chief White House photographer at the time/ARC record/Wikimedia Commons

Elvis så også sin status i det amerikanske samfunnet som en fordel, for eksempel hvis han møtte den radikale organisasjonen SDS - Students for a Democratic Society.

"Narkotikakulturen, hippieelementene, SDS, Black Panther osv. ser ikke på meg som sin fiende", forklarte Elvis i brevet.

Han var på talefot med grupper i samfunnet som politi og myndigheter normalt ikke kunne påvirke, mente rockestjernen.

Møtet endte med at Nixon utnevnte Elvis til æresagent i Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs (BNDD), en etat under justisdepartementet. Av ren glede ga Elvis den forvirrede presidenten en klem.

Om rockestjernen rakk å jobbe som hemmelig agent i kampen mot kommunister og narkotika, vites ikke. Bare syv år senere døde [Elvis selv av en overdose] (https://historienet.dk/kultur/kulturpersonligheder/pillelaege-drev-elvis-i-doeden).