Forskere finner 1000 år gammel mumie med mye hår

Arkeologene håper at en godt bevart mumie kan bidra til å gi ny innsikt i inkaenes kulturelle besteforeldre.

Arkeolog graver ut mumie fra sand

Arkeologene fuktet den sårbare mumien for å sikre at den ikke gikk i oppløsning, før den ble gravd ut og flyttet til et kontrollert miljø.

© Sebastian Castaneda

Midt i Miraflores-distriktet i Perus hovedstad Lima er arkeologer i gang med å grave ut den gamle pyramiden Huaca Pucllana.

Pyramiden, som kan dateres tilbake til 500 e.Kr., har nylig gitt et spektakulært funn - en mumie med usedvanlig mye og godt bevart hår.

Arkeologenes innledende undersøkelser viser at mumien trolig ble begravet rundt år 1000 e.Kr.

Både pyramiden og den godt bevarte mumien er en del av ychsma-kulturen - en søramerikansk sivilisasjon som først ble etterfulgt av wari-kulturen og deretter [inkaene] (https://historienet.no/sivilisasjoner/mayaer-inkaer-og-aztekere-lar-deg-forskjellen).

Nå skal arkeologer og eksperter begynne å undersøke den godt bevarte mumien og forhåpentlig finne svar på hvem personen var.

Et annet mysterium er hvorfor den avdøde ble begravet under pyramiden - et religiøst viktig sted for ychsma-folket.

Dronefoto av utgravningen ved Huaca Pucllana-pyramiden i Lima, Peru.

Utgravningen av Huaca Pucllana-pyramiden ligger midt i et boligområde i Perus hovedstad Lima.

© Sebastian Castaneda

Mange spørsmål gjenstår å besvare

"Dette funnet kan bidra til å øke vår kunnskap om ychsma-kulturen", forklarer Mirella Ganoza, som ledet arkeologteamet bak funnet.

Historikernes kunnskap om ychsma-kulturen er relativt begrenset, og arkeologene mangler fortsatt svar på viktige spørsmål om den godt bevarte mumien.

Blant annet er det ennå ikke fastslått hvilket kjønn mumien hadde, og selve håret må også undersøkes nærmere.

Akkurat nå er arkeologene usikre på om det som ser ut som en lang flettet hårlokk, faktisk er flettet tråd som har holdt håret på plass.