North Wind Picture Archives / Imageselect

Gjorde ikke slavene i USA opprør?

De umenneskelige vilkårene som slavene levde under i USA førte flere ganger til væpnet opprør mot de hvite slaveeierne - men like ofte gikk det galt...

Svarte slaver i USA gjorde opprør flere ganger. Historikerne kan dokumentere nesten 250 slaveopprør i sørstatene før USAs forfatning forbød slaveriet i 1865.

Men i motsetning til det som skjedde i Karibia og Sør-Amerika, ble opprørene i Nord-Amerika ikke noen suksess å snakke om.

Årsaken var bl.a. at plantasjene i USA ofte var små og hadde få slaver sammenlignet med f.eks. de karib­iske plantasjene.

Dessuten var de svarte slavene ofte i mindretall i forhold til den hvite befolkningen, og de ble strengt bevoktet. Slavene hadde derfor små muligheter for å kommunisere og planlegge større opprør.

Et av de best kjente slaveopprørene fant sted i Virginia i 1831. Da grep cirka 70 slaver til våpen og angrep hus og plantasjer. Her befridde de slaver og drepte hvite menn, kvinner og barn.

Da opprøret ble slått ned fire dager senere, var minst 51 hvite drept. Opprøret spredte stor frykt blant de hvite og ble startskuddet for flere hevntokter mot ulydige slaver.

I ukene etter opprøret ble 56 slaver henrettet av myndighetene, og grupper som tok loven i egne hender, drepte nesten 200 svarte.

I minst ett tilfelle ble et slaveopprør startet av hvite slaverimotstandere som ville avskaffe slaveriet med våpenmakt. I 1859 ble et våpenlager angrepet av en gruppe anført av slaverimotstanderen John Brown.

De ville levere våpen til et stort slaveopprør i sør. Men gruppen, som besto av både hvite og svarte, ble nedkjempet etter en blodig kamp som varte i nesten to døgn.

Slaveopprøret ved Harper's Ferry

I 1859 ledet slavemotstanderen John Brown et opprør i Harper's Ferry. Etter at han hadde røvet byens våpenlager var det meningen at slavene i sør skulle bevæpnes så de kunne gjøre opprør mot sine eiere.

North Wind Picture Archives / Imageselect

John Brown (1800–59)

var innbitt motstander av slaveri og gikk inn for væpnet kamp mot slaveeierne.

Hans kontroversielle tanker gjorde ham elsket av de svarte slavene og fryktet av de hvite slaveeierne.

Etter det mislykte forsøket på å starte et stort opprør i 1859 ble han dømt til døden og hengt.

Nelson-Atkins Museum of Art

Slavar

utgjorde fem av de 22 som deltok i John Browns angrep på et stort våpenlager i West Virginia i USA.

Våpnene

fra angrepet skulle brukes til å væpne slaver i sørstatene. Planen var at ca. 500 slaver ville slutte seg til dem bare den første dagen, men i stedet ble opprøret slått brutalt ned.