unmsm.edu.pe

Grusomt ritual: Adelsmann hadde graven full av småbarn

Arkeologer har gjort en sjokkerende oppdagelse i Sør-Amerika. En høytstående mann fikk ikke bare mat, men også barn med seg i evigheten.

I november 2021 fant arkeologer seks mumifiserte barn i Cajamarquilla, 160 km fra Perus stillehavskyst. Nå har nærmere undersøkelser avdekket at de seks barna sannsynligvis ikke led en naturlig død, men ble ofret.

I graven, som er mellom 1000 og 1200 år gammel, lå nemlig også liket av en 35–40 år gammel mann fra den såkalte Lima-kulturen. Sammen med nazcaene og mochene utgjorde denne kulturen det dominerende folkeslaget i Peru like før Inkariket oppsto.

Arkeologer antar derfor at mannen var en viktig person i byen Cajamarquilla, som på det tidspunktet huset 10 000–20 000 innbyggere. Mannen ble stedt til hvile i en grav full av krukker med ofrede dyr samt seks naturlig mumifiserte barn.

«Ifølge vår nåværende hypotese ble barna også ofret for å følge mumien til underverdenen», forklarer arkeolog Pieter van Dalen Luna, som leder utgravningen.

Barnas armer og bein var bundet stramt sammen. Perus knusktørre jord hadde mumifisert dem.

© unmsm.edu.pe

Funnet er Perus eldste

Arkeologene vet ennå ikke hvordan barna døde, men de ble mumifisert og deretter lagt i sekker. Det ble surret tau rundt sekkene slik at barna skulle sitte i fosterstilling.

Barnemumier er ikke noe særsyn i Sør-Amerika. Tallrike funn fra inkaperioden har blitt gravd ut tidligere, men Cajamarquilla-barna er Perus hittil eldste menneskelige ofre.