I november 2021 fant arkeologer seks mumifiserte barn i Cajamarquilla, 160 km fra Perus stillehavskyst. Nå har nærmere undersøkelser avdekket at de seks barna sannsynligvis ikke led en naturlig død, men ble ofret.
I graven, som er mellom 1000 og 1200 år gammel, lå nemlig også liket av en 35–40 år gammel mann fra den såkalte Lima-kulturen. Sammen med nazcaene og mochene utgjorde denne kulturen det dominerende folkeslaget i Peru like før Inkariket oppsto.
Arkeologer antar derfor at mannen var en viktig person i byen Cajamarquilla, som på det tidspunktet huset 10 000–20 000 innbyggere. Mannen ble stedt til hvile i en grav full av krukker med ofrede dyr samt seks naturlig mumifiserte barn.
«Ifølge vår nåværende hypotese ble barna også ofret for å følge mumien til underverdenen», forklarer arkeolog Pieter van Dalen Luna, som leder utgravningen.
Funnet er Perus eldste
Arkeologene vet ennå ikke hvordan barna døde, men de ble mumifisert og deretter lagt i sekker. Det ble surret tau rundt sekkene slik at barna skulle sitte i fosterstilling.
Barnemumier er ikke noe særsyn i Sør-Amerika. Tallrike funn fra inkaperioden har blitt gravd ut tidligere, men Cajamarquilla-barna er Perus hittil eldste menneskelige ofre.